V. Márton Áron zarándoklat Doberdóba

"Kimegyek a doberdói harctérre"
V. Márton Áron zarándoklat Doberdóba

2020. március 26-31.

 

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként, a temesvári 61. gyalogezredhez volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját éri.
Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után (2016. július), immár ötödik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Mons. Kovács Gergely kinevezett gyulafehérvári érsek és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.

*

Helyszín: Doberdói fennsík (fényképek a helyszínekről: itt)

Időpont: 2020. március 26-31. (6 nap/5 éj)

Szállás:
— 3 éj lelkigyakorlatos házban, Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobával, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)
— 1-1 éj az oda és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)

*

1. nap (csütörtök, március 26.): Indulás Csíkszeredából (útközben is lehet csatlakozni). Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel a Székelyudvarhely, A3 autópálya, Nagyvárad, M35 és M3 autópálya útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

2. nap (péntek, március 27.): Szentmise és reggeli után továbbutazás az M0, M7 és M70 autópályán Lendva, Maribor, Ljubljana, Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Megérkezés a szlovén-olasz határhoz közeli Mirenski Grad lelkigyakorlatos házba. Szállás elfoglalása, majd vacsora és esti ima.

3. nap (szombat, március 28.): A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után Foglianoba megyünk, ahol az osztrák-magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ezután Redipugliaban meglátogatjuk Olaszország legnagyobb katonai emlékművét és az ottani múzeumot. Az ebéd után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. Ezután a visintinii magyar kápolnát keressük fel, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. Vacsora és közös esti ima zárja a napot.

4. nap (vasárnap, március 29.): A szálláshelyen reggelizünk, majd teljes napunkat kifejezetten a katona Márton Áron emlékének szenteljük. San Martino del Carso falu közelében felkeressük a lombok lövészárkát, a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt Márton Áron) egykori parancsnoki helyét. Ebéd után a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carso-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Áron püspöknek is emléket állít. Majd szállásunkon vacsora és esti ima.

5. nap (hétfő, március 30.): A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, indulás hazafelé a Ljubljana, Maribor, Lendva, M70, M7 és M0 útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

6. nap (kedd, március 31.): A szentmise és reggeli után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Nagyvárad, A3 autópálya, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda útvonalon.

*

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást. A biztosítást mindenkinek egyénileg kell megkötnie.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (ferenczk@yahoo.com, Tel.: 0726-107.002).

Márton Áron kezdőoldal 
Aktuális: hírek, események