Apel pentru colecta de Sfânta Elisabeta

Lăudat fie Isus Cristos!

Dragi Preoți confrați! Dragi Credincioși!

Poate că pentru mulți este familiară povestea în care un bunic în vârstă s-a murdărit în timp ce mânca, deoarece nu putea ridica lingura de supă exact până la gură. Fiul său, adică capul familiei, a decis să-l îndepărteze de la masă. I-a pregătit o măsuță în bucătărie - unde să nu fie văzut - ca să poată mânca singur. Astfel nu le mai putea provoca neplăceri, când veneau prietenii la prânz sau cină. Câteva zile mai târziu, când tatăl ajunge acasă, își vede fiul cel mic jucându-se cu bucăți de lemn, ciocan și cuie, meșterind ceva. L-a întrebat - „Cu ce te joci? - Fac o masă, tată. - Masă, pentru ce? - Să ai și tu unde să mănânci când vei îmbătrâni!”

            Marea problemă a unui vârstnic care îi poate îngreuna existența este sentimentul că viața lui nu mai are sens. Dacă nu se simte util, atunci crede că nici nu este nevoie de el și simte că nu-și are rostul. Poate că nu doar simte astfel, ci și experimentează din cuvintele și comportamentul celor apropiați.

Dragi frați și surori! În povestea de mai sus, copilul a ținut o oglindă pentru tatăl său, iar tatăl a luat măsuri imediate, bunicul în vârstă s-a întors la masa familiei.

Colecta Sfânta Elisabeta, care este organizată și în acest an de către Asociația Caritas din Arhidieceza noastră, dorește să ne amintească că viitorul nu a început cu noi. Nu doar colecta, ci și epidemia răspândită din ce în ce mai mult ne avertizează să acordăm și mai multă atenție fraților noștri în vârstă.

Preacucernici preoți confrați și dragi credincioși, vă rog să ajutați şi în acest an inițiativa Asociației Caritas a Arhidiocezei noastre, în limita posibilităților. Rog să depuneți donațiile obținute din colecta de Sfânta Elisabeta, programată pe data de 15 noiembrie a.c., în contul bancar al Organizației Caritas Alba Iulia, CF: 4562770, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Alba Iulia, cont IBAN: RO46RNCB0003001569490006, sau puteți să le predați la cele mai apropiate puncte de lucru Caritas.

Pe această cale, vă transmit de pe acum sincere mulţumiri pentru donaţiile făcute. Fie ca Dumnezeu să Vă răsplătească pe toți pentru sacrificiul făcut, din bogăţia Harului Său.

 

                                                      † Gergely m.p.

arhiepiscop