Istoria vie la un braț distanță

Turnul de Sud al Catedralei din Alba Iulia a fost restaurat
Revitalizarea și accesibilizarea pentru publicul larg a Turnului Sudic al Catedralei Medievale Romano-Catolice din Alba Iulia – potrivit titlului său lung – a fost un proiect complicat, întâmpinând numeroase dificultăți, dar încheiat cu succes de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, rezultatele fiind prezentate invitaților și celor interesați pe 14 aprilie. 
 
 
Derularea proiectului a fost prezentată de arhitectul Márton Judit care a amintit și dificultățile întâmpinate de-a lungul perioadei de execuție, pe parcursul câtorva ani. Au mai luat cuvântul și reprezentanți ai autorităților locale, printre care și Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Hegedüs Csilla, vicepreședintele executiv în Departamentul pentru Cultură al UDMR, a apreciat lucrarea din punctul de vedere al specialistului, scoțând în evidență atitudinea Arhiepiscopiei care a constituit o garanție în relația cu finanțatorii. Dacă ierarhii romano-catolicilor din Transilvania au considerat oportună derularea acestor lucrări, atunci și liderii politici ai comunității trebuie să se bazeze pe această credință și încredere în viitor.
 
 
Înainte de a binecuvânta rezultatele lucrărilor efectuate, ÎPS Arhiepiscopul Jakubinyi György a prezentat auditoriului și substratul biblic al construirii de turnuri, făcând referință la Turnul Babel și la semnificația pentru credincioși acestei imagini biblice.
Evenimentul a mai cuprins și un recital al sopranei Borsos Edit, vizitarea expoziției amenajate în turn, iar în încheiere o recepție în sala festivă a Palatului Episcopal.  
 
 
În cadrul proiectul s-a realizat deschiderea porții sudice a catedralei (cu reprezentarea Maiestas Domini) și s-a montat un lift special pentru persoanele cu dizabilități care le va asigura accesul în biserică. 
Valoarea totală a proiectului este de 377.065 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 336.488 de lei. Proiectul realizat în parteneriat cu Fundația Teleki László, cu sediul la Budapesta, a beneficiat de finanțare prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, precum și din partea Ministerului Culturii. Turnul are o înălțime de 27,64 m și oferă o panoramă a cetății restaurate, precum și a monumentelor din incinta ei. Cetatea Alba Iulia este una dintre fortărețele semnificative ale spațiului central-est european. Restaurarea și accesibilizarea turnului va contribui și la creșterea atractivității turistice a Cetății.
      
 
Spațiul interior al Turnului Sudic a fost amenajat, pe mai multe niveluri, ca spațiu expozițional. Istoricul de artă Hegedüs Enikő a prezentat expoziția, în limbile română și maghiară, vizitatorilor care urcau în grupuri de câte 20. Istoricul de artă și arhivarul Vass Csongor i-a călăuzit pe vizitatori și în apartamentul locuit odinioară de Episcopul Márton Áron.
 
Bodó Márta, Vasárnap
Foto: Fábián Róbert 
 
Despre proiect: