Gyerekek keresztútja

Nagyböjtben szervezhetünk tematikus keresztutakat úgy, hogy különböző korosztályok vezessék a templomban a keresztutat (idősek, feleségek-édesanyák, a férjek-édesapák, gyerekek keresztútja).

A gyerekek számára nem ismeretlen a szenvedés, bár sokan talán tévesen azt hinnénk, hogy idegen tőlük a gondolat. A gyerekek többsége a saját életükben, vagy az általuk szeretettek életében már találkozott a szenvedéssel, és a felnőttek, bármennyire is akarják, nem tudják őket megóvni ettől. Ezért tagadás helyett azzal tudunk segíteni nekik, ha megmutatjuk, hogy bármilyen nehéz élethelyzetben csatlakozhatnak Jézushoz a kereszthordozásban. A keresztúton azt is jobban megértik, átélik, hogy mekkora ajándék, micsoda óriási kegyelem a megváltás.

A keresztút-járást gyerekek esetében jól elő kell készíteni. Ez a felkészülés hittanórán vagy egy erre a célra szervezett találkozón történik. Itt kell a keresztút menetét átbeszélni, az érdekesebbnél érdekesebb kérdéseiket megválaszolni: „Mitől halt meg?”, „Miért vették le a ruháit?”, „Mikor elesett, miért kelt fel, miért nem maradt úgy?”, „Miért nem hívott angyalokat, hogy mentsék meg?”, „Tényleg elhagyta őt az Atya?” …  Így lehetséges az, hogy már ők is megértik: a keresztút nem a szomorkodásról szól, hanem a szeretetről és a háláról.

A megbeszélés után kiosztjuk a gyerekeknek a felolvasásra szánt szöveget (letölthető 1 variáns, letölthető 2 variáns), megbeszéljük a sorrendet, éneket tanulunk. Zárásként színezőket (letölthető) adhatunk a gyerekeknek.

Azoknak a gyerekeknek, akik felolvasást vállaltak, adjuk kézbe az információkat (letölthető), hogy ők is, szüleik is kellőképpen tájékoztatva legyenek a programról.

Forrás: Szent Család plébánia