Ifióra tervezet: Gyöngyhalászok

Gyöngyhalászok

 

Egy kalandra hívjuk a fiatalokat: merüljünk együtt mint a gyöngyhalászok; a megértés mélyére, a lélek mélyére, a hit mélyére: ahol kincset érő értékes gyöngyöket keresünk!

 

Ráhangolódás

Nézzük meg a gyöngyhalász képét, és bevezetésképpen beszéljünk arról, mi jut eszünkbe róla.

Majd olvassuk el Mt 13,44-52-t.

Célunk, hogy ne menjünk el szótlanul a „véletlenül" meglátott kincs mellett sem, és lássuk meg azt is, mi az igazi érték, és mi nem az. Szeretnénk rájönni, mit miért érdemes cselekedni, miért érdemes küzdeni, álmodozni. Egész éves gyöngyhalászatunk megértéséhez játszunk egyet!

 

Elmélyítés: a Kívánságok árverése c. játékkal

(A játékosok egy dobozból kihúzott és árverésre bocsátott kívánságokra licitálhatnak. Természetesen minden játékos igyekszik megszerezni a számára legfontosabbat.)

Játékosok száma: 4-20 fő. Játékidő: 1 óra.

A játék haszna

 • a résztvevők lehetőséget kapnak, hogy elmondják a saját vágyaikat,
 • megismerhetik a társaik vágyait;
 • a játék hevében könnyebben megnyílnak;
 • az ifi vezetője sok hasznos információhoz jut.

Előkészület: Elő kell készíteni a kívánságok listáját és a fizetőeszközöket.

Fogalmazzunk meg előre játékosonként négy kívánságot. A kívánságokat írjuk külön-külön egy-egy papírcsíkra. Majd hajtsuk össze és helyezzük el a dobozban. (Színesítheti a játékot, ha nemcsak előre megfogalmazott kívánságokat viszünk, hanem a játék előtt elején lehetőséget biztosítunk, hogy maguk a játékosok is megfogalmazhassák kívánságaikat, és egy-egy papírcsíkra írva elhelyezhessék a dobozban.) A kívánságoknak három csoportja van:

 1. hitbeli (lelki);
 2. szellemi és érzelmi;
 3. anyagi.

Példák

Hitbeli:

 • Annak biztos tudata, hogy Jézus valóban elfogad engem.
 • Annak megértése, hogy mi a terve velem Istennek.

Szellemi:

 • Felsőfokú angol és sumér nyelvtudás.
 • Szerelmem megtalálása.
 • Beteg szerettem gyógyulása.

Anyagi:

 • Négyes találat az ötöslottón.
 • Egy piros Porsche stb.

Ha sikerül néhány humorral fűszerezett megfogalmazást is betoldani, az oldja a játék hangulatát. Színesítheti a játékot, ha az elején maguk a játékosok is írhatnak e három csoportba kívánságokat. Érdemes annyi cédulát gyártani, hogy minden résztvevőre legalább négy jusson.

Szükség van még „fizetőeszközre": talentumokra. Ezeket egyszerű nyom­tatással négyféle címletben készítsük elő: mindenkinek jusson 2 db 500-as, 4 db 200-as, 5 db 100-as, és 6 db 50-es talentum.

 

A játék menete

A játékmester egy dobozban tartja a megírt kívánságokat. Az asztalt körbeülő játékosok közül odamegy az elsőhöz, és megkéri, hogy húzzon egy papírdarabot, majd olvassa fel. A játékos a kezébe került - hitbeli, érzelmiszellemi vagy anyagi - kívánságot felolvassa, s ezzel áruba bocsátja. A játékmester árverésszerűen kínálja a felolvasott kívánságot. A kikiáltási ár mindig 50 talentum. A többieknek licitálniuk kell, amíg a legderekasabban küzdő és legtöbbet ajánló játékosé lesz a kihúzott kívánság. A felkínált összeg azt illeti, aki kihúzta a dobozból az adott lapot. Az aktuális „húzó" nem licitálhat, viszont a végső legmagasabb áron „elővételi joga van" arra, hogy megvegye a maga által kihúzott „kívánságot". Ilyenkor ő fizet a „banknak", azaz a játékmesternek. Ezután a játékmester a soron következő játékosnak nyújtja a dobozt, hogy húzzon, s így folytatódik az árverés. A játék során természetesen némi kis szerencse is közrejátszik, hiszen lesz olyan ember, aki népszerű kívánságot húz, az illető nyilván több talentumot fog „bezsebelni". Fontos, hogy mindenki ugyanannyiszor húzhasson a dobozból. Érdemes tehát az idővel és a még meglévő lapokkal úgy takarékoskodni, hogy a kör végén legyen a játék vége is.

 

A játék zárása

Sorba megyünk, és mindenki elmondhatja, mit szerzett, és azt is hozzáfűzheti, hogy mi az, amiről lemaradt.

 

Érdekes lehet a játék lezárásaként emlékeztetni a résztvevőket az eredeti bibliai talentum értékére és Jézus egyik példázatának arra az egyszerű tényére, hogy mindnyájan csak azért „játszhatunk", törekedhetünk vágyaink elérésére, mert Megváltónk kifizette helyettünk a 10 000 talentumos tartozást...

Forrás: ifiorak_del_lutheran.hu