Fotókiállítás a parlamentben

A Romániai Caritas Konföderáció az idősek világnapja alkalmából fotókiállítást szervezett a román parlamentben október 4-6. között. A szegénység és a szociális kirekesztettség elleni küzdelem európai éve, valamint az idősek világnapja jegyében Egy ország jövője az idősei megbecsülésével kezdődik címmel szervezett kiállítást a Caritas időseket ábrázoló fényképeiből a román parlamentben. A 34 poszter méretű fénykép az idősek sokszor nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet (betegség, korlátozottság, egyedüllét, magány), de ugyanakkor problémamegoldási alternatívákat is bemutattak az alkotások, amelyeket a Caritas mindennapos tevékenysége során felkínál.

A kiállítást megnyitóját október 4-én tartották számos meghívott, valamint a civil szféra képviselőinek a jelenlétében. Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, egyben az Európai Caritas otthoni gondozási munkacsoportjának vezetője, megnyitó beszédében a kiállítás célját foglalta össze: „Gondozottaink képei révén az idősek valóságát szerettük volna a törvényhozók asztalára letenni annak érdekében, hogy együtt találjuk meg a lehető legjobb lehetőséget egy boldogabb, emberhez méltóbb időskorért.” Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy éppen ebben az időszakban az Európa Parlamentben is fotókiállítást szervez a Caritas, amely során az idősgondozás alternatív lehetőségeit mutatják be.

Egidiu Condac, a Romániai Caritas Konföderáció elnöke az idősek értékeire hívta fel a figyelmet, valamint az irántuk való tisztelet fontosságát. Beszédében II. János Pál 1999-ben keltezett leveléből idézett, miszerint az idősek értéke nem csak az életük során megélt tapasztalatok összességében gyökerezik, hanem ők az isteni terv megszemélyesítői, amely generációról generációra továbböröklődik.
Dorel Moţoc, az ortodox patriárkátus képviselője Daniel ortodox pátriárkának az idősek világnapja alkalmából írt üzenetét olvasta fel a jelenlevőknek, amelyben ugyancsak az idősek méltóságának a megőrzésére hívta fel a figyelmet, aggodalmát fejezve ki az idősek helyzetével szemben tanúsított, gyakran tapasztalható érdektelenség jelensége miatt.

Az idősek marginalizálása nem biológiai, hanem elsősorban kulturális jelenség. Éppen ezért határozott, következetes lépésekre van szükség ahhoz, hogy azokat az értékeket helyezzük előtérbe, amelyek az élhető életet szolgálják. (Knecht Tamás)