Márton Áron emlékezete Rómában

in italiano
în limba română

A rendezvény meghívójaRománia szentszéki nagykövetsége és a Kultúra Pápai Tanácsa közös szervezésében, Rómában is bemutatják, olasz felirattal, Cristian Amza Márton Áron, egy püspök a keresztúton című 30 perces dokumentumfilmjét, melyet a román köztelevízió júniusban sugárzott. Az eseményre a Román Akadémia székhelyén kerül sor, 2012. október 11-én, csütörtök este, 18.00 órai kezdettel.
Boldogemlékű elődjéről Jakubinyi György gyulafehérvári érsek beszél. Felszólalnak, továbbá, Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, valamint Románia, illetve Magyarország szentszéki nagykövete, Bogdan Tătaru-Cazaban és Győriványi Gábor. Az eseményt Kovács Gergely, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője, a boldoggá avatási eljárás posztulátora moderálja.

 

 *    *    *

A Márton Áron, un episcop pe drumul crucii (Márton Áron, egy püspök a keresztúton) film rendezője Cristian Amza, szerkesztő Mariana Ioniţă, operatőr Sorin Chivulescu. A film a címben ígértekhez hűen Márton Áron püspöki tevékenykedéséből mutatja be a lényegesnek ítélt mozzanatokat, hitét, hűségét, kitartását, a más nemzetek felé való nyitottságát, hősies helytállását domborítva ki. Olyan képet mutat a román nézőknek, amely számukra érthető módon fogalmazza meg Márton Áron püspök emberi és főpapi nagyságát. A filmben Jakubinyi György érsek és Szász János gazdasági igazgató, valamint egy villanás erejéig Marton József nagyprépost képviseli a főegyházmegyét, mellettük elsősorban Javier-Francisco Lozano nuncius ismerteti Márton Áron egyházi megítélését, s ő mondja ki, miért és miben példaértékű az ő helytállása. A film valamelyest tágabb kontextusba próbálja helyezni a történetet azzal, hogy korabeli lengyel párhuzamot mutat: Jerzy Popieluszko alakját és tiszteletét is megmutatja: a lengyel mártír papok II. János Pál már boldoggá avatta, így ez az utalás kimondatlanul is arra indít, hogy a néző elgondolkozzék: Márton Áron boldoggá avatása vajon mikor lesz valóság. A film ismertetője Márton Áron püspököt mint a kommunista hatalom vallásellenes üldözésének ellenzőjét mutatja be, s hosszasan beszél, a máramarosszigeti börtönben készült hatásos képsorokkal illusztrálja 1949–1955 közti fogságát, de nem hallgatja el, hogy utána is háziőrizetre kényszerítették, s még ott is figyelték, sőt: rálőttek. Az is kiderül a filmből, hogy ő volt az, aki a zsidó deportálás idején szavát felemelte a kormányszintű igazságtalanság ellen, s hogy talán egyetlen, aki ezért kapott a Yad Vashem Intézettől elismerést: azaz úgy lett a Népek Igaza, hogy nem tételes és konkrét zsidómentő volt, hanem szava, tiltakozása olyan páratlan cselekedet volt, amivel a kitüntetést kiérdemelte. A film említi azt a nem kis bátorságot megkívánó tettét is, hogy a görögkatolikus egyház megszüntetésekor Iuliu Hossu kérésére az „utcán maradt” kispapokat felvette a gyulafehérvári szemináriumba. Szép képsorok mutatják a Batthyaneumot, amely a gyulafehérvári egyházmegye jogos tulajona, s ahol a Márton Áron hagyaték – tetemes mennyiségű és értékű szellemi termés! – található.
A film egyértelműen azt tanúsítja, hogy az önzetlen és elkötelezett élet tiszteletet ébreszt, a román készítők tisztelettel és Márton Áron püspök nagyságát jól felismerve mutatják őt be saját közönségüknek. Ez pedig mindannyiunk számára örömteli. (Bodó Márta, Vasárnap erdélyi katolikus hetilap)

*

Kapcsolódó anyag

 Fényképek

Márton Áron püspökre emlékeztek Rómában a Román Akadémián

Sajtóközlemény a rendezvény után

A Vatikáni Rádió román nyelvű műsorának adása október 12-én

A Vasárnap beszámolója (2012. október 21.)

Szentmise Szent Péter sírja közelében

 

*    *    *

 

L’Ambasciata di Romania presso la Santa Sede e il Pontificio Consiglio della Cultura organizzano un incontro nell'Accademia di Romania in Roma, l'11 ottobre 2012, dalle ore 18.00, per ricordare la personalità del Vescovo Márton Áron (28 agosto 1896 – 29 settembre 1980).
Interverranno: S. Em. Card. Gianfranco Ravasi, Presidente del Pontificio Consiglio della Cultura, S. E. Mons. György Jakubinyi, Arcivescovo di Alba Iulia, S. E. Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasciatore di Romania presso la Santa Sede e S. E. Gábor Győriványi, Ambasciatore d’Ungheria presso la Santa Sede. Modera Mons. Gergely Kovács, Postulatore della Causa di beatificazione di Márton Áron.
Sarà presentato il documentario „Márton Áron – un Vescovo sulla via della Croce”, diretto da Cristian Amza, TVR – Televisione Romena (30 minuti, sottotitoli in italiano).

- - -

Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun şi Consiliul Pontifical al Culturii, în colaborare cu Accademia di Romania, organizează pe 11 octombrie 2012, de la ora 18.00, o întâlnire care îşi propune evocarea personalităţii episcopului Márton Áron (28 august 1896 – 29 septembrie 1980).
Vor interveni: Em. Sa Card. Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical al Culturii, ÎPS Mons. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, E.S. Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, E.S. Gábor Győriványi, ambasadorul Ungariei pe lânga Sfântul Scaun. Moderator: Mons. Gergely Kovács, postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Márton Árton.
Va fi prezentat filmul documentar „Márton Áron - un Episcop pe Drumul Crucii”, realizat de Cristian Amza (TVR, 30 minute, subtitrare italiană).

Márton Áron kezdőoldal

Aktuális: hírek, események