25 de ani de slujire

 
Jubileul în România al Serviciului de Ajutor Maltez 
 
Serviciul de Ajutor Maltez în România a sărbătorit 25 de ani de la înființare la Cluj. Evenimentul aniversar din 22 octombrie 2016 a început la Biserica Sfântul Mihail din centrul orașului, cu Sfânta Liturghie concelebrată de preoții din zonă și de cei implicați în activitățile Serviciului de Ajutor și prezidată de ÎPS Jakubinyi György Arhiepiscop de Alba Iulia. Circa 200 de oaspeți din țară și străinătate au participat la festivități: superiori ai Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, membri ai ordinului, atât femei cât și bărbați, colaboratori și voluntari.  
 
 
 
 
Arhidecanul-paroh Kovács Sándor  i-a salutat pe oaspeți în dublă calitate de gazdă, în primul rând ca paroh al Bisericii Sfântul Mihail, în al doilea rând ca director spiritual al Serviciului de Ajutor Maltez din România. El și-a rostit mesajul aniversar în trei limbi, deoarece la eveniment au participat voluntari din România, binefăcători din Europa ai organizației, precum și reprezentanți ai Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta. În alocuțiunea sa, arhidecanul a scos în evidență faptul că în ultimii 25 de ani  organizația din România a Serviciului de Ajutor Maltez a activat, conform devizei sale, în apărarea credinței și în ajutorul săracilor, și este de dorit ca această linie directoare să fie păstrată și în următorii ani. 
 
 
În omilia – rostită de asemenea în trei limbi de către ÎPS Jakubinyi György, au fost explicate cuvintele poruncii principale, sintetizate de însuși Isus din învățătura veterotestamentară. Noutatea acesteia constă în îndemnul de a trăi în egală măsură iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, așa cum o găsim în Evanghelii. Arhiepiscopul a subliniat că doar atunci îl putem iubi pe Dumnezeu din toată inima, dacă îl iubim și pe aproapele nostru cu iubirea lui Cristos, deoarece moștenirea noastră este să ne iubim unii pe alții, așa cum ne iubește Isus. Această aniversare de 25 de ani este un moment de aducere de mulțumire dar și de cerere de haruri, a mai spus Înaintestătătorul Arhidiecezei, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu și mijlocirea Sfintei Fecioare asupra voluntarilor, colaboratorilor și binefăcătorilor Serviciul de Ajutor Maltez, pentru a-și putea desfășura activitatea conform poruncii supreme și devizei proprii, așa cum au făcut-o în deceniile și secolele trecute, deoarece  apărarea credinței este expresia iubirii față de Dumnezeu, iar prin ajutorarea săracilor se concretizează iubirea față de aproapele.
 
 
 
Bőjte Csongor/Vasárnap