Comunicatul de presă al Fundației Statusul Romano-Catolic

 
Comunicat de presă
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi conducerea Fundaţiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania au aflat, cu consternare, că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş a decis interzicerea, în mod ilegal, a înscrierii elevilor la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, în clasele de început de ciclu (clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasele a IX-a cu specializarea teologie romano-catolică, științe ale naturii, științe sociale),  în ciuda faptului că planurile de învăţământ au fost adoptate anterior.   
 
Pe lăngă acestea părinţii care aparțin cultelor noastre, și care au deja copiii înscrişi la şcoala catolică, sunt în mod inexplicabil hărţuiţi de către autorităţile publice, deşi este evident pentru toată lumea de ce aceştia au ales să-şi înscrie copiii în respectiva unitate de învăţământ. Şcolile confesionale de odinioară s-au bucurat de o bună reputaţie în comunitate iar Liceul Teologic Romano-Catolic este succesorul Gimnaziului Principal al Statusului Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc şi tocmai natura confesională a acestuia reprezintă o garanţie că, pe lângă educaţia primită, copii vor avea parte şi de o educaţie spirituală religioasă, catolică. 
 
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a solicitat în scris Ministerului Educaţiei Naţionale să ia măsuri pentru oprirea ilegalităţilor şi abuzurilor în cazul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. În caz contrar, dreptul enoriaşilor şi al copiilor acestora de a-şi alege liber unitatea de învăţământ va fi încălcat, profesorii care predau la această şcoală îşi vor pierde locurile de muncă şi, nu în ultimul rând, va fi încălcat protocolul semnat între Conferinţa Episcopilor Catolici din România şi Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la organizarea educaţiei religioase catolice.
 
Alba Iulia, 03. 03. 2017 
 
 
Dr. Jakubinyi György
arhiepiscop, preşedinte Fundaţia Statusul Romano-Catolic