2022/III/2. körlevél (2022. március 2.) - Gyűjtés az ukrajnai háború áldozatainak

 

2022. / III. KÖRLEVÉL (III./2)

 

D. a J. Kr.!

Valamennyi Főtisztelendő Plébánia Hivatalnak

Székhelyükön

Szám: 290/2022

Gyűjtés az ukrajnai háború áldozatainak

 

Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

Bár még a világjárvány okozta válsággal küzd, a világ sajnos máris újabb megpróbáltatás előtt áll. Mindannyiunkat mélyen megérintenek az Ukrajnában zajló abszurd háború és annak borzalmas következményei. Az emberek életét és otthonait elpusztító fegyveres erőszak súlyos humanitárius katasztrófához vezet és tömegeket kényszerít menekülésre.

Ferenc pápa 2021. május 3-án, az elvándorlók és menekültek 107. világnapjára írt üzenetében prófétaként figyelmeztetett arra, aminek most szemtanúi vagyunk: „ha ez az egészségügyi válság elmúlik, az lenne a legrosszabb válaszunk, ha még mélyebbre merülnénk a lázas fogyasztás és az egoista önvédelem új formáiba. Adja az Ég, hogy a végén többé ne a «többiek», hanem csak a «mi» létezzék” (Fratelli tutti, 35)

A szenvedőkkel való együttérzésünket a békéért való imádsággal és böjti lemondásainkkal fejezhetjük ki, ugyanakkor bizonyságot kell tennünk a keresztény egységről és felebaráti szeretetről. A szentatya által hangoztatott „mi”, azaz a krisztuskövetők összetartó, egymást támogató közössége részeként adományainkkal is segíthetünk, sőt segítenünk kell a bajba jutott, szükséget szenvedő embertársainkon.

A Romániai Püspöki Konferencia (CER) és a Romániai Caritas Konföderáció felhívását követve, főegyházmegyénkben is gyűjtést szervezünk a háború áldozatainak megsegítésére folyó év március 13-án, Nagyböjt 2. vasárnapján.

A meghirdetett gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006 számú bankszámlájára utalni (hivatalos megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: C.F. 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Nagylelkű adományaikért már most őszinte köszönetet mondok. A jó Isten sokszorosan fizesse meg mindenki áldozatát és adjon békét világunknak!

 

 

 

Gyulafehérvár, 2022. március 2., Hamvazószerdán                                                    

† Gergely

érsek s.k.