„A Szent Kereszt olyan, mint egy nyitott imakönyv”

Vasárnap ragyogó időben ülte körbe a székelyfancsali templomot a szépszámú zarándok – szűknek bizonyult a leányegyház harangtornyos istenháza. Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Egyed Gábor máréfalvi plébános üzenete: „Nézzünk fel a keresztre, érezzük meg Jézus vonzását!” Isten fia emberré lett; „utolsóként” halt meg a kereszten – az üdvösség fájává alakította a bitófát. Azért tudott felemelkedni, hogy minket felemeljen. Zárásképpen megköszönte, hogy együtt ünnepelhettük a Szent Kereszt felmagasztalásának titkát.

Engedjük-e, hogy Krisztus a nehézségek fölé emeljen? – kérdezte a búcsús szentmise szónoka. Szent Pál példáját említette, aki az Istentől kapott szabad lélekkel legmélyebb leveleit a rácsok mögött írta.

Hogyan lehet a kegyelem által felemelkedni? A lélektani válasz egybecseng a teológiaival: ha feldolgozott küzdelmeinket egyesítjük Jézus kereszthordozásával. Gyökössy Endre írja: amikor a templomok kiürültek, megteltek az elmegyógyintézetek.

Ne futamodjunk meg a nehézségek elől, tudatosan vállaljuk azokat, miként a Szűzanya se értette az angyali üdvözletet, de befogadta.

Napjainkban gyakran emlegetjük a nagykorú kereszténység fogalmát. Egyed Gábor plébános szavaival a tudatosság imaéletet feltételez, és hogy szabad lélekkel, a nehézségeket vállalva követjük Krisztust.

Kérdés: tudom-e vállalni a megpróbáltatásokat? Életnehézségeink során nem érdemes fűbe-fába kapaszkodnunk. Az ünnep egy stáció, hogy feltekintve az üdvösségszerzőre, tudjuk a paténára tenni szenvedéseinket. Amivel Isten megajándékoz, azt fogadjuk el.

(mm), Székelyhon.roszekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/94250/%E2%80%9Ea-szent-kereszt-olyan-mint-egy-nyitott-imakonyv%E2%80%9D