Hol tart Márton Áron boldoggá avatási ügye?

A csíksomlyói kegytemplomban, 2012. november 4-én, a fél 11-kor kezdődő szentmisén koncelebrált Msgr. Dr. Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási eljárásának posztulátora. A szentmise után az érdeklődőknek mintegy 40 perces előadást tartott arról, hogy hol tart boldogemlékű püspökünk ügye.

A boldoggá- és szentté avatás közötti különbség ismertetése után, röviden vázolta az összetett és szigorú előírások szerint zajló eljárást. "Komoly dologról van szó. Az Egyház nem mondja ki könnyen valakiről, hogy boldog vagy szent. Van egy szigorú előírás, procedúra, azt be kell tartani, végig kell járni." Sok időt, energiát és pénzt igénylő munkáról van szó, amelyet több szakértőnek több helyszínen végzett munkáját kéri.

kovacsgergely4_bMárton Áron hagyatéka is óriási (szentbeszédek, körlevelek, hivatalos iratok, magánlevelezések, stb.), de - tudomásunk szerint - mind a mai napig ő Románia legmegfigyeltebb embere. Senkiről nincs akkora anyag a Securitate archivumában, mint róla. A bűnvádi iratok (tizenhét kötetben mintegy ötezer oldal) mellett, terjedelmes a tájékoztató iratokat tartalmazó két dosszié (egyikben 174 kötet, közel 55000 oldal; a másikban 62 kötet, mintegy 22000 oldal).

Kovács Gergely elmondta, hogy bár nem tudja bizonyítani, de Márton Áron közbenjárására számos csodát tapasztal nap mint nap. Nem ismerte a nagy püspököt, nem találkozott vele, de minél több írását, szentbeszédét, körlevelét elolvassa, annál inkább kibontakozik előtte Márton Áron nagysága. "Meg vagyok győződve arról, hogy Márton Áron szent" mondotta, és mindenkit arra buzdított, hogy ismerjük meg minél jobban Márton Áron tanítását, hagyatékát, kövessük példáját. Imádkozzunk, hogy közbenjárására olyan csoda történjen, ami bizonyítható - hisz ez elengedhetetlen feltétele a boldoggá avatásnak.

Az előadás végén a jelenlévők közösen imádkoztak, hogy Márton Áron püspök tanítása és példája valóban világító jel legyen mindannyiunk számára.

- Az esemény meghirdetése a csíkszeredai Origo programmagazinban (pdf, jpg)

- Az előadás meghirdetése az erdely.ma honlapon

- A szekelyhon.ro beszámolója (fényképek és rövid videóösszeállítás)

- Az előadás teljes videófelvétele (a csíksomlyói kegytemplom honlapján)

- Az RTV marosvásárhelyi magyar studiójának összeállítása

Kapcsolódó anyag:
- Elsőszombati szentbeszéd Márton Áronról Csíksomlyón
- Az Udvarhelyi Híradó beszámolója a székelyudvarhelyi előadásról 

Márton Áron kezdőoldal

Aktuális: hírek, események