„Nem szabad ismét a múlt csapdáiba esni”

Aradon is megemlékeztek a vértanúkról
Kegyeletadó rendezvényekkel emlékeztek a tizenhárom vértanúra az október 6-i Nemzeti Gyásznap alkalmával Aradon: Potyó Ferenc pápai káplán, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség általános helynöke ünnepi szentmisét mutatott be a belvárosi római katolikus templomban, a Vesztőhelyen kegyeletnyilvánítással, a Szabadság-szobornál koszorúzással egybekötött ünnepi beszédekkel idézték fel a nemzet mártírhalált szenvedett tábornokainak emlékét.

– Áldozatvállalásuk a mai embernek is erőt ad ahhoz, hogy az elsekélyesedett életszemléletű világban képes legyen felvenni a harcot a félelemmel és az elbizonytalanodással – fogalmazott a szentmise főcelebránsa, Potyó Ferenc pápai káplán. Bár fogyóban a magyar nemzet, ereje mégsem a tömegekben, hanem az egyénben, annak bátorságában és felelősségében rejlik – állapította meg az egyházi elöljáró.

A Szabadság-szobornál rendezett ünnepségen Hende Csaba magyarországi honvédelmi miniszter és Markó Béla, az RMDSZ elnöke a magyar és a román nép közös sorsára hívták fel a figyelmet. – Román barátaink tapasztalataiból tanulva vezettük be a kettős állampolgárság intézményét a határon túli magyarság számára. Erőteljesen támogatjuk a magyar közösség decentralizációs és autonómia törekvéseit – fejtette ki Hende Csaba. – Most Dunának, Oltnak valóban egy a hangja. De ez a hang most nem morajos, sem halotti hang, egy kis képzelőerővel a jövő zenéjét is meghalljuk benne. Mindkét nemzet sorsa attól függ, hogy itt, Közép-Európában hosszú távon tudunk-e olyan együttműködést kialakítani, amely választ ad a kor nagy kérdéseire, a globalizáció kihívásaira – tette hozzá.

Markó Béla úgy fogalmazott: a Szabadság-szobor nemcsak a magyarok, hanem minden itt élő nemzet szabadságát hirdeti. Emlékeztetett az aradi vértanúk halála óta eltelt 161 esztendő krónikájára, amelyből úgy tűnhet: a népek, nemzetek soha semmit nem tanulnak a borzalmakból, vagy legalábbis mintha nagyon gyorsan elfelejtenék azokat. – Nem szabad ismét a múlt csapdáiba esni, hiszen az idegengyűlölet, a kizárólagosság, az intolerancia ma ugyanolyan veszélyes, mint bármikor a múltban volt. Európának ebben a részében élő népeket együttműködésre ítélte a történelem – állapította meg Markó.

A megemlékezéseken részt vett Hoffmann Rózsa magyar oktatási államtitkár, Ujhelyi István, a magyar országgyűlés MSZP-s alelnöke, Mesterházy Szilvia, az MSZP elnökének felesége, Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet, Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul és több más magyarországi és romániai magyar tisztségviselő.

Szabadság, 2010. október 7.


Október 6. - Potyó Ferenc: az aradi vértanúk áldozatvállalása a mai embernek is erőt ad
2010. október 06. szerda, 11:46 | 
MTI 2010. október 6., szerda 11:46

Az aradi vértanúk áldozatvállalása a mai embernek is erőt ad ahhoz, hogy az elsekélyesedett életszemléletű világban képes legyen felvenni a harcot a szorongással, a félelemmel és az elbizonytalanodással - hangsúlyozta szerdán Aradon a Nemzeti Gyásznap alkalmából bemutatott szentmisén Potyó Ferenc pápai káplán, az Erdélyi Római Katolikus Püspökség általános helynöke.
Az Arad-belvárosi római katolikus templomban összegyűlt magyarok részvételével rendezett szertartáson az egyházi személyiség úgy fogalmazott: a 161 évvel ezelőtt kivégzett tábornokok példája arra tanítja a mai embert, hogy ne érezze magát legyőzöttnek a gondok és a megpróbáltatások útvesztőjében.
Bár a tábornokokat valóban legyőzték, volt erejük ahhoz, hogy életüket adják nemzetükért és szabadságeszméjükért - mondta a káplán, aki szerint ilyen értelemben a legyőzötteket győzteseknek is lehet nevezni.
Bár fogyóban van a magyar nemzet, ereje mégsem a tömegekben, hanem az egyénben, annak bátorságában és felelősségében rejlik - hívta fel a figyelmet a főcelebráns szónok. Szerinte a lelkipásztornak nem a politikában van a helye, hanem Isten házában, ott kell segítséget nyújtania az egyének számára.
Az aradi évfordulós ünnepségek keretében kedden este a Gyulai Várszínház előadását tekinthették meg az Aradon ünneplők. A nap folyamán magyarországi és romániai magyar tisztségviselők róják le kegyeletüket a Vesztőhelyen, majd délután kerül sor az ünnepségre és koszorúzásra a Szabadság-szobornál. Itt Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere is megemlékezik a mártírhalált halt vértanúkra. Mesterházy Szilvia, az MSZP elnökének felesége és Ujhelyi István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke is részt vesz a megemlékezésen.