Legfrissebb tartalmak

A karácsony a családok ünnepe. Ilyenkor még a szétszóródott családtagok is hazajönnek. A karácsonyfa tövében ott találjuk a teljes Szentcsaládot a Kis Jézus körül. Együtt fohászkodunk: „Jézus, Mária, József! Nektek ajánljuk szívünket és lelkünket!” Kit látunk a jászolban és a jászol körül?

„A családok alkotják Isten népének túlnyomó többségét. Milyen képet mutatna az Egyház nélkülük? Szobrokból álló Egyház, egyedülálló emberekből álló Egyház lenne. A szeretet öröméről szóló Amoris laetitia buzdítás azért íródott, hogy segítse a család szépségének és fontosságának felismerését, annak fényeivel és árnyaival együtt, hisz »a család evangéliuma, öröm a világnak«. Isten arra vágyik, hogy minden család világítótorony legyen” – ezek Ferenc pápa szavai, melyek 2018. augusztus 25-én hangoztak el Dublinban a családok világtalálkozóján.

A XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség nyolc benevezett bormintája közül kettőt arany, kettőt ezüst és kettőt bronz éremmel tüntetett ki a nemzetközi zsűri. A rendezvényt a Magyar Bor Akadémia, a Magyar Zászlósborok Rendje, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Soós István Borászati Szakképző Iskola szervezte. 

Szent Erzsébet-gyűjtés az otthoni beteggondozás fennmaradásáért

Főegyházmegyénkben Caritas szervezetünk – minden évben, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közel eső vasárnap – gyűjtést szervez. Erre az idén november 18-án, vasárnap kerül sor. Jakubinyi György érsek felhívása >>

Több mint ezer katolikus hívő keresztény vett részt október 13-án, szombaton, az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás (EKKM) 15. találkozóján, Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában.

Életének 97. évében, szerzetességének 78., papságának 73. évében október 16-án, este fél 7-kor elhunyt Daczó Árpád-Ernő P. Lukács ferences szerzetes. Temetése 2018. október 19-én, pénteken a dési ferences templomban a déli 12 órakor kezdődő engesztelő szentmiseáldozat bemutatása után, a dési Rózsahegyen található temetőben lesz.

A Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót. Ekkor mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számára a közösség és érdekli a szegény emberek sorsa.

A soron következő, 2018. október 6-án és 7-én, Románia Alkotmányának módosítását célzó népszavazáson a román állampolgárok véleményt nyilváníthatnak a családdal kapcsolatos témában. A továbbiakban Jakubinyi György érsek körlevele olvasható >>

2018. október 6. és 8. között kerül sor arra a háromnapos Márton Áron zarándoklatra, amely – immár tizenhatodik alkalommal – boldogemlékű püspökünk életének legfontosabb állomásait járja be: Csíkszent­domokos, Máramarossziget és Gyulafehérvár. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak a szervezők, Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa.

Közeledik idén is szeptember vége, amikor egyházunkban Szent Jeromosnak, a Szentírás pártfogójának emléknapját Szentírás vasárnapjaként ünnepeljük.