Tekerői templom: nagy tervek kis pénzből

tekero_templom_bCsedő István plébános reméli, tavasszal már a templomban misézhet
Nem lehet csak „istenfizessével” megoldani egy templom restaurálási munkálatait: bár a gyergyótekerőpatakiak szívesen adományoznak az 1734-ben épült istenháza rendbetételére, a mércét igencsak magasra helyezte a plébánia. Még nem érkezett hivatalos válasz, de van remény arra, hogy anyagi támogatásban részesüljön a műemléknek számító építmény.

Több mint két éve zajlik már a gyergyótekerőpataki templom felújítása, a gazdasági válság miatt a munkálatok nehézkesen haladnak. Vannak ígéretek pénzalapok kiutalására, a műemlékeket védő hivatalos szervek részéről: Kelemen Hunor miniszter aláírta a Nemzeti helyreállítási terv részeként benyújtott tekerőpataki kérést.

„Nem akarom, hogy az  emberek elszokjanak a templomba járástól, és én is nagyon szeretnék már a templomban misézni”– fogalmazott Csedő István gyergyótekerőpataki plébános, miközben a restaurálási munkálatok részleteit ecsetelte.

A kis település nagy értékű temploma a műemlékek listáján Hargita megyében harmadik helyen szerepel. A két évvel ezelőtt elkezdett felújítás igen nagy terhet jelent a plébánia számára, ezért a hívők által összekuporgatott pénzt pályázatokkal próbálják pótolni. „A gazdasági válság előtt a bukaresti Országos Műemlékvédelmi Hivatal vállalta magára a teljes felújítást, utána azonban visszakoztak, és csak külső munkálatok elvégzését ígérték meg. A falak belső és külső felújítása, a tetőzet és a torony volt a tervben. Ebből idén sikerült megvalósítani a belső munkálatokat és a külső vakolat leverését, hogy száradni tudjon a fal. Ezzel kimerült az idei pénz, és tavaszra marad a torony és a templom tetőzetének felújítása”, mutatja be az eddigi két esztendő nagyobb megvalósításait a plébános.

A látványos haladat mellett számos kisebb, ám nagyon fontos munkálatot is sikerült elvégezni, azonban a felújítások nagy része még hátravan. „Két helyre is adtunk le kérést, de sajnos, eddig még nem érkezett válasz sehonnan. Kérést írtunk a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumhoz, hogy legalább a falképek restaurálását vegyék fel a műemlékvédelem által támogatott listára. Ugyanakkor a Nemzetvédelmi Örökséghez is próbáltunk folyamodni, ám válasz sehonnan sem jött még. A megyék leosztásából is remélünk egy bizonyos összeget, meglenne a helye minden egyes lejnek, mert még nagyon sok munkánk van és szeretnénk a végére érni”, mutatta be a terveket Csedő plébános.

 

tekero_templom 041_b

A pap bácsi szívből reméli, jövő tavasszal végleg kiköltözhet az iskolában működő ideiglenes imaházból és visszatérhet híveivel a templomba. Lapunk kérdésére Kelemen Hunor tanácsosa, Hegedűs Csilla elmondta, a miniszter aláírta a Nemzeti helyreállítási terv részeként benyújtott tekerőpataki kérést, azonban konkrét összegről még nem tájékoztathatnak. Ugyanakkor további támogatásra is van kilátás: a hírek szerint pénteken döntenek arról, hogy a megyei műemlékvédelmi alapból mennyi juttatást szánnak Tekerőpatak számára.

 

Csibi Márti, Székelyhon.ro, 2010. október 28.