Pozitív lett dr. Kovács Gergely érsek koronavírus-tesztje

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal közli papjaival és a hívekkel, hogy kedden (szept. 8.), dr. Kovács Gergely érsek urat magas lázzal és rossz közérzettel kórházba szállították.

Kovács Gergely érsek • Fotó: Dezső László

Egészségi állapota a püspökszentelés óta (aug. 29) csak romlott. Kezdetben a hűlés tünetei mutatkoztak nála, ezért azonnal kapcsolatba lépett háziorvosával és segítségét kérte. Szeptember 8-ig, keddig, elkülönülve volt a szobájában követve egészségi állapotát és hogy ne veszélyeztesse a környezetében élők és dolgozók egészségét. A hűlésre alkalmazott kezelés nem hozta meg a várt eredményt, maradt a magas láz, száraz köhögés, fejfájás és a rossz közérzet. Az elvégzett Covid 19 teszt eredménye pozitív lett.

Szeptember 11-én Kovács Gergely gyulafehérvári érseket továbbra is kórházban ápolják koronavírus-fertőzéssel Gyulafehérváron, a főpásztor állapota jelenleg stabil, a kórházi kezelés folytatása azonban továbbra is szükséges.

Az érsekség elöljárói kapcsolatban vannak az érsekkel, a főpásztor gyógyulása és a főegyházmegyei központ munkájának folytatása érdekében azt kérjük, hogy a papok és hívek elsősorban imával támogassák az egyházmegyét és a főpásztort, a személyes érdeklődést ezekben a napokban mellőzve. Most az imádság, a munka és a biztonsági előírások pontos megtartásának ideje van. Nagyon fontos lenne, hogy a papok, együttműködve az egyházi munkatársakkal, az egyháztanácsok tagjaival továbbra is felelős magatartást tanúsítsanak és figyeljenek oda a járványügyi egyházi előírásokra.

A Főegyházmegyei Hatóság legutóbb közel három hónapja rendelkezett a járványhelyzet idején érvényes szabályokról, amelyek szerint:

– a templomban bemutatott szentmiséken kötelező a védőmaszk viselése a hívek számára;

– a templom bejáratánál elhelyezett fertőtlenítő szerek használata kötelező minden templomba látogató számára;

– a templomban tartsák meg a személyek közötti két méter távolságot, szabadtérben a másfél métert, kivételt képeznek ez alól az egy háztartásban élő személyek;

– a járvány megszűnéséig szentmiséken mellőzni kell a kézfogást, valamint a nyelvre történő áldoztatást, a gyermekek és az áldást kérők esetében a homlokra történő keresztrajzolást.

Az intézkedések teljes terjedelemben olvasható ITT.

Az egyházmegye papjainak kezdeményezésére szeptember 10-étől kezdődően minden este 8 órától közös rózsafüzér imádkozására hívják a papokat és híveket, amelybe online közvetítés formájában a www.templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni.

romkat.ro