A BETLEHEMI LÁNG Gyulafehérváron

Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen.
Lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása különleges lámpásokkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.
A Romániai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulása óta évről évre részt vállalt a Betlehemi Békeláng szétosztásának szolgálatában. A lángot eleinte magyarországi cserkészek hozták Erdélybe, majd az elmúlt tíz évben, akárcsak idén, a bécsi lángosztó ünnepségen részt vett erdélyi cserkészek juttatták haza. Gyulafehérvárra ebben az évben is megérkezett a Betlehemi Békeláng, amit Borka Botond cserkészvezető két lelkes cserkésszel adott át Dr. Kerekes László segédpüspöknek.
Ez a láng mindenkié, minden jó szándékú emberé, nincs egyházhoz, felekezethez kötve. Cserkészeinktől kérhető, hazavihető, továbbadható, hogy minél több családhoz eljusson. Fogadjuk be a betlehemi láng fényét és melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket.