Episcopul MÁRTON ÁRON – DREPT ÎNTRE POPOARE

Comunicat de presă

Episcopul MÁRTON ÁRON – DREPT ÎNTRE POPOARE

Eveniment comemorativ și expoziție

 

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, cu ocazia Anului Holocaustului Maghiar, dorește să evidențieze viața exemplară a episcopului MÁRTON ÁRON într-o expoziție comemorativă, care va avea loc în data de joi 15 mai 2014 începând cu orele 11 la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. La eveniment sunt invitați și așteptați toți cei interesați.

Ne amintim cu respect de predica episcopului Márton Áron rostită în data de 18 mai 1944. Îl acordăm respect pentru o persoană care stă mărturie, și poate să fie exemplu oamenilor de astăzi.

Cuvântările şi circularele episcopului MÁRTON ÁRON au însemnat o încurajare în perioada războiului şi a grelelor încercări. În urma hirotonirii preoţilor din data de 18 mai 1944, în biserica Sfântul Mihail din Cluj Napoca aglomerată de credincioşi, s-a auzit din amvon predica în care Episcopul şi-a ridicat vocea împotriva deportărilor din Sighetul Marmaţiei deja începute.

Totodată, în data de 22 mai 1944, s-a adresat în scris reprezentanţilor autorităţii maghiare ca să oprească deportarea evreilor. Drept răspuns la aceste demersuri Direcția de Poliție l-a expulzat din Cluj.

În semn de recunoştinţă pentru această atitudine neînduplecată de semnificaţie istorică, episcopul MÁRTON ÁRON a fost distins de Instituţia Yad Vashem din Israel, cu titlul „Drept între popoare”. Titlul post-mortem a fost predat de către Ambasadorul Israelului din Bucureşti în data de 20 iunie 2000 Arhiepiscopului Gheorghe Jakubinyi.

MÁRTON ÁRON poate fi considerat implicit liderul spiritual al vieţii transilvaniene din secolul XX, prin corectitudinea şi bunăvoinţa lui dusă până la sacrificiu, cu care a încurajat mii de oameni. Solidaritatea lui cu cauza dreptății este recunoscută chiar și de persoane de alte confesiuni. Opera vieții Sale reprezintă un exemplu și în prezent. Procesul de beatificare a lui MÁRTON ÁRON este în curs de desfășurare.

Evenimentul este susținut de către: FUNDAȚIA CIVICĂ în cadrul Anul Comemorativ al Holocaustului.


Program:

Episcopul MÁRTON ÁRON – DREPT ÎNTRE POPOARE

Eveniment comemorativ și expoziție

Locație: Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano-Catolică

Data: joi, 15 martie 2014

Program:

11:00 – 11:30 Introducere

11:30 – 12:00 Discurs

Mons. Dr. Marton József – decan şi profesor teologic (UBB Cluj Napoca - SIS Alba Iulia)

12:00 – 12:30 Discurs

Dr. Tibori Szabó Zoltán – profesor universitar (UBB Cluj Napoca)

12:30 – 12:45 Compoziție muzicală

12:45 – 13:15 Discurs

Mons. Dr. Kovács Gergely - postulator (Pontificio Consiglio della Cultura, Roma).

13:15 – 13:45 Vernisajul expoziției

Lázár Csilla – director (Muzeul Márton Áron din Sândominic)

14:00 – 15:30 Recepție

                            

 

Invitația în format .pdf>>

Durata expoziției: 15 mai – 29 septembrie 2014