A gyökereket ápolni kell

Örmény est Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Magyar-örmény Kulturális Egyesület megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepli november 18-án. A megemlékezés péntek délután 5 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Ferences templomban, ahol második alkalommal tartanak örmény katolikus liturgiát. Ezt Gál Hunor gyergyószentmiklósi örménykatolikus plébános celebrálja Sáska Magyari Zsolt diakónussal. Az ünnepi homíliát Kovács Csaba Antal ofm tartja, a szent liturgián részt vesz Mátyás Károly főesperes-plébános, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus kórus és a Gyergyószentmiklósi Örmény Vörös Köpönyegesek.

 A megemlékezés a Polgármesteri Hivatal Szent István termében folytatódik, ahol A magyar-örmények zenei élete címmel előadást tart Fancsali János, a budaörsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd Gyarmaty Melinda magyar nyelvre fordított örmény költők veseiből szaval. Utána az örmény származású Szász Tibor András sófalvi református lelkész az örmény templomok építészeti stílusáról tart előadást. Az est befejező része a Select vendéglőben tartott vacsora, ahol a menüben meglepetésként nyári vargányás, hurutos örmény leves is szerepel. 

A székelyudvarhelyi Magyar-örmény Kulturális Egyesület céljairól Minier Ottó szervező elmondta: „célja az örmény gyökerek megőrzése, a történelmi, kulturális és nem utolsó sorban a gasztronómiai hagyományok felkarolása, továbbhagyományozása a fiataloknak”. Az egyesületnek jelenleg 53 tagja van. Minier az est céljáról azt mondta, a találkozás, Szűz Mária bemutatása a templomban  ünnepének – amely az örmények számára különleges jelentőséggel bír – megünneplése, mégpedig oly módon, hogy azt összekötötték az egyesület megalakulásának ötödik évfordulójával. Az egyesületet a magyaroszági Örmény Egyesület is támogatja.
 

romkat.ro
Fotók: Szalai Dénes