Húsz éve hitbeli és tudományos nevelés

A csíksomlyói Jakab Antal Ház 20. születésnapját ünnepelte november 11-én, pénteken. A rendezvény keretében ünnepi szentmisére került sor a kegytemplomban.

Tours-i Szent Márton irgalmas cselekedeteihez hasonlította a Jakab Antal Ház küldetését a főcelebráns, dr. Jakubinyi György érsek: ahogyan a tudatlanokat tanítja Szent Márton, az intézmény, úgy részesíti katolikus hitbeli és tudományos nevelésben az idelátogatókat.

Vencser László, a ház egyik megálmodója elmondta, azért Székelyföld szívében építették fel a gyulafehérvári egyházmegye tanulmányi központját, mert Csíksomlyón dobog az egyházmegye szíve.

Köszönetét fejezte ki a Cari­tas­nak, amiért elvállalta a ház működtetését és megtöltötte élettel, illetve a Linzi Cari­tas­nak azt a sok segítséget, tanácsot, mellyel erősítettek bennünket. Kívánsága, hogy a házban mindig legyen élet, legyen szellemi fellegvára az egyházmegyének.

Szász János volt Caritas igazgató egy zongorakoncert metaforájaként tekint az elmúlt 20 évre: ha valahol egy zongorakoncertet adnak, akkor szükségesek emberek, akik a zongorát cipelik, elhelyezik, és kell a művész, aki megszólaltatja a hangszert: „Ma szépen szól a zongora, élettel töltik meg a házat. Köszönet azoknak, akik cipelték a zongorát, és köszönet azoknak, akik zongoráznak rajta.”

A létesítmény múltbeli, emlékezetes pillanatait idézték fel, valamint a jövőbeli tervekre is reflektáltak a kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Portik Hegyi Kelemen, a Pasztorális bizottság titkára, Sebestyén Ottó, a Kalot és Háló Egyesületek képviselője, dr. Szakács Sándor, a Pro Educatione Egyesület igazgatója, Szénégető István családpasztorációs felelős, Péter György, a Jakab Antal Ház jelenlegi működtetőjeként és dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója. Egyetértettek abban, hogy a ház célja összegyűjteni mindannyiunk lelki és szellemi értékeit, és akkor fog előrehaladni a központ, ha nyitott lesz a további változásra, az új szemléletmódok befogadására a fejlődés érdekében. Csíksomlyó az egyházmegye lelki-szellemi életének központja, ezért továbbra is feladat, hogy a ház életével ezt továbbvigye.

Az ünnepség a Jakab Antal Házban zajló tevékenységeken készült fényképek kiállításával zárult.

 

 Bedő Krisztina

Az esemény részletes beszámolója illetve fotók itt tekinthetők meg.