III. Márton Áron konferencia Csíkszentdomokoson

2013. augusztus 30-án, pénteken Csíkszentdomokoson Márton Áron püspökre emlékezünk. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik szentmisével, melyet Jakubinyi György érsek és Tamás József segédpüspök mutat be a jelen lévő papokkal közösen. Ezt követően a Községháza dísztermében vetített képes előadások hangzanak el Márton Áron püspök bérmaútjairól, a kortárs művészekkel való kapcsolatáról, a szülőfalujában élő emlékekről. Ugyanitt egy gyulafehérvári diakónus bemutatja az érseki levéltárban található gazdag Márton Áron fénykép-hagyatékot, és részletek hallhatók a Mária Rádió által gyűjtött kortársi visszaemlékezésekből is. A rendezvény végeztével lehetőség nyílik meglátogatni a helyi Márton Áron Múzeumot.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, hogy emlékezzünk együtt Márton Áron püspökre, és tanuljunk életpéldájából.

A szervezők  tisztelettel kérnek minden egyéni látogatót és zarándokcsoportot, hogy aki (szerény) büféebédet igényel, az részvételi szándékát jelezze a 0741-484.716 (Lázár Csilla), illetve a  0753-990.667 (Sándor Edit) telefonszámokon vagy a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro e-mail címen legkésőbb augusztus 15-ig. Ugyanitt bővebb tájékoztatás is igényelhető.

*   *   *

Megemlékezés és konferencia
2013. augusztus 30., péntek

(letöltés)
 

 

10.00 Szentmise. Főcelebrál és homíliát mond: Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek

 

II. Márton Áron konferencia

 

12.00 A résztvevők köszöntése (Lázár Csilla)

12.10 Márton Áron püspök bérmaútjai (Czikó László plébános)

12.40 Márton Áron az udvarhelyszéki Domus Historiákban (Mihály János történész)

13.10 Mitikus emlékek Márton Áron életrajzához (Balázs Lajos néprajzkutató)

13.40 Büféebéd

14.40 Márton Áron kapcsolata a kortárs művészekkel (Hegedűs Enikő művészettörténész)

15.10 Szóbeli történelem: Kortársak hanganyagra rögzített emlékei Márton Áron püspökről (Ferencz Kornélia, a Mária Rádió önkéntese)

15.40 A Márton Áron püspöksége idejében készült, az Érsekségi és Káptalani Levéltárban található archív fotóanyag rendszerezéséről és digitalizálásáról (Gál Hunor diakónus)

16.10 Kérdések az előadókhoz, hozzászólások az előadásokhoz

16.30 A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum meglátogatása (Tárlatvezetés: Lázár Csilla és Sándor Edit)

*   *   *

Kapcsolódó írások:

A szekelyhon.ro írása augusztus 27-én

A szekelyhon.ro írása augusztus 28-án

A transindex.ro cikke

Márton Áron kezdőoldal

Aktuális: hírek, események

- See more at: http://www.romkat.ro/?q=node/4203#sthash.Yj9dPX7Y.dpuf

Letöltés: meghívó, program, plakát

Megemlékezés és konferencia
Márton Áron püspökről

Plakát

Immár harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre  2014. augusztus 30-án, szombaton kerül sor. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, illetve zarándok csoportokat is. A konferencia ebédszünetében szerény büféebéddel szolgálunk minden résztvevőnek.

Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik szentmisével, melyet Exc. Tamás József püspök mutat be. Ezt követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök személyiségéről, történeti jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári források tükrében, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről. Előadók: Msgr. Dr. Marton József nagyprépost, teológiai tanár, Dr. Balogh Margit történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, Dr. Nagy Mihály Zoltán történész, illetve Msgr. Dr. Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora.  

Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az Emelt fővel című dokumentum portréfilmet tekinthetik meg az érdeklődők, mely film keletkezésének és felújításának körülményeiről a rendezővel és munkatársával, Msgr. Jakab Gáborral beszélgetünk.  

A szervezők, a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért és a Márton Áron Múzeum szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre.
A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a budapesti Márton Áron Társaság támogatja.
Bővebb tájékoztatással készséggel állunk rendelkezésükre a 0741-484.716 telefonszámon vagy a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro e-mail címen.

*   *   *

A megemlékezés programja
2014. augusztus 30., szombat
(letöltés: meghívó, program, plakát)
 

Szentmise
10.00 órai kezdettel. Főcelebráns: Exc. Tamás József püspök

Előadások:
12.00 Márton Áron, az ember (Msgr. dr. Marton József nagyprépost, egyetemi tanár, Gyulafehérvár)
12.30 A romániai katolikus egyház és Márton Áron az 1948-as orosz és brit forrásokban (Dr. Balogh Margit, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központjának igazgatója, Budapest)
13.00 Esély a hallgatás küszöbének átlépésére? Márton Áron és a II. Vatikáni Zsinat (Dr. Nagy Mihály Zoltán történész, Román Kulturális Intézet, Bukarest)

13.30 Büféebéd

14.30 Márton Áron püspök emlékének ápolása a szentté avatási eljárás szolgálatában (Msgr. dr. Kovács Gergely, Márton Áron szentté avatási ügyének posztulátora, Róma)

Filmvetítés
15.00 Beszélgetés a Márton Áron püspököt bemutató Emelt fővel című dokumentumfilm rendezőivel, Xantus Gáborral és Msgr. Jakab Gábor plébánossal
15.30 Filmvetítés: Emelt fővel (dokumentum portréfilm , 70 perc)

*   *   *

Kapcsolódó:
Emlékkonferencia Márton Áron püspökről

Márton Áron kezdőoldal
Aktuális: hírek, események