IV. Márton Áron zarándoklat Doberdóba

"Kimegyek a doberdói harctérre"
2019. március 14-19.

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként, a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját éri.
Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után (2016. július), immár negyedik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Mons. Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa.

*

Helyszín: Doberdói fennsík (fényképek a helyszínekről: itt)
Időpont: 2019. március 14-19. (6 nap/5 éj)
Várható időjárás: az utóbbi években napközben +6+17 fok között volt a hőmérséklet március közepén, csapadék nélkül
Szállás:
— 3 éj lelkigyakorlatos házban Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobával, teljes panzióval
— 1-1 éj az oda és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)

1. nap: Indulás a reggeli órákban Csíkszeredából (útközben lehet csatlakozni a Székelyudvarhely, Marosvásárhely útvonalon). Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel az A3 autópálya, Nagyvárad, M35 és M3 autópálya útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

2. nap: Szentmise és reggelizés után továbbutazás az M0, M7 és M70 autópályán Lendva, Maribor, Ljubljana, Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Megérkezés a szlovén-olasz határhoz közeli Miren-be, a lazarista atyák lelkigyakorlatos házába, Mirenski Grad-ba. Szállás elfoglalása, majd vacsora és esti ima.

3. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után Foglianoba megyünk, ahol az osztrák-magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ezután Redipugliaban felkeressük Olaszország legnagyobb katonai emlékművét, majd meglátogatjuk az ottani elsővilágháborús múzeumot. Az ebéd után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. Ezután a visintinii magyar kápolnát keressük fel, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. Vacsora és közös esti ima zárja a napot.

4. nap: A szálláshelyen reggelizünk, majd teljes napunkat kifejezetten a katona Márton Áron emlékének szenteljük. San Martino del Carso falu közelében felkeressük a lombok lövészárkát és a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt Márton Áron) egykori parancsnoki helyét. Ebéd után a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket, végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carso-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít. Szállásunkra visszatérve vacsora és esti ima következik.

5. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, indulás hazafelé a Ljubljana, Maribor, Lendva, M70, M7 és M0 útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

6. nap: A szentmise és reggelizés után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Nagyvárad, A3 autó­pálya, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda útvonalon.

*    *    *

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez mindent tartalmaz: az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást. A biztosítást mindenkinek egyénileg kell megkötnie.
A csoportkísérést és idegenvezetést ingyenesen nyújtja a San Martino del Carso-i barlangkutató csoport, Kovács Gergely posztulátor tolmácsolásával.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (ferenczk@yahoo.com, Tel.: 0726-107.002).

*     *     *

Beszámolók a korábbi zarándoklatokról:
I. doberdói zarándoklat (2016. július 28. augusztus 2.)
II. doberdói zarándoklat (2017. január 26-31.)
III. doberdói zarándoklat (2018. január 18-23.)

Márton Áron kezdőoldal
Aktuális: hírek, események