VII. Körlevél - Gyűjtés a nepáli földrengés áldozatainak

Valamennyi T. Plébánia Hivatalnak

Székhelyükön

 

Mellékelten megküldjük a nepáli földrengés áldozatainak megsegítésére írt körlevelünket. Arra kérem Tisztelendő Testvéreimet, hogy május 31-én, Szentháromság vasárnapján, minden szentmisén, a hirdetések keretében olvassák fel. A gyűjtésre 2015. június 7-én kerül sor.

Szám: 721–2015.

Gyűjtés a nepáli földrengés áldozatainak

D. a J. Kr.!

Tisztelendő Testvéreim, Kedves Híveim!

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés pusztított Nepálban. A súlyos katasztrófa számadatai igencsak aggasztóak: több mint 7.000-en haltak meg, 16.000 körüli a sérültek száma, közel 200.000 ház semmisült meg, és több mint 8 millió embert érint ez az esemény.

Nepál hegyvidéki ország, a Himalája hazája, nagyon sok a megközelíthetetlen terület. Ebben az időszakban, különösen éjszaka a hőmérséklet meglehetősen alacsony és hamarosan itt van az esős évszak, a monszun. Várhatóan megáradnak a folyók, az elárasztott területek akadályozni fogják a helyreállítást, és még nagyon sokan vannak veszélyben, nincs fedél a fejük fölött.

A legsürgősebben az otthon nélkül maradt emberek helyzetét kell megoldani, de gond az ivóvíz, az élelmiszerek és a háztartási eszközök hiánya is. A pusztító földrengés után közvetlenül a leginkább érintett területeken a Nepáli Caritas gyorssegélyben részesítette a rászorulókat. A Romániai Caritas Konföderáció a nepáli közösségek megsegítésére első részletben már átutalt 30.000 eurót a Nepáli Caritasnak.

Pius Perumana jezsuita atya, a Nepáli Caritas igazgatója, köszönetét kifejezve a következőképpen nyilatkozik a jelenlegi helyzetről:

Most, amikor Nepálnak nagy szüksége van rá, igazán lenyűgöző a mi globális családunknak a nagylelkűsége és támogatása. Meg szeretném köszönni közösségünknek világszerte az imát, támogatást és segélyt. A szükségletek hatalmasak, együttérzünk az érintett közösségekkel és partnerei leszünk, hogy újrakezdjék az életüket, visszaszerezzék megélhetésüket és hosszú távon rehabilitáljuk őket.”

A Romániai Caritas Konföderáció, amelynek tagja a főegyházmegyei Caritasunk is, pénzgyűjtést kezdeményezett a nepáli földrengés áldozatainak.

Szeretettel kérem az együttérzésre Tisztelendő Paptestvéreimet és a kedves Híveket, mint ahogyan másfél hónapja tették a kárpátaljai testvéreink megsegítése érdekében is, amikor összesen 219.899 lejt adományoztak, lehetőségeikhez mérten segítsék a rászoruló nepáliakat is. A folyó év június 7-re, vasárnapra tervezett gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritasnak a Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, 

RO46RNCB0003001569490006 

számú bankszámlájára befizetni,

/hivatalos megnevezése:

Caritas Alba Iulia,

adóhivatali szám: C.F. 4562770/,

vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Felajánlott adományaikat a Caritas Internationalis hálózatán keresztül juttatjuk a Nepáli Caritasnak, amelynek munkatársai vállalták, hogy a következő időszakban megfelelő átmeneti otthonokat, takarókat, tisztítószerek és ivóvizet biztosítanak 20.000 család számára.

A jó Isten fizesse meg mindenkinek áldozatát, a maga kegyelmi gazdagságából.

Gyulafehérvár, 2015. május 19.

 

†György s.k.

 érsek,

 örmény apostoli kormányzó