„Márton Áron, püspök a keresztúton”

Hétfőn, november 23-án a bukaresti Nemzeti Színházban került sor az "Asociația Profesională de Televiziune din România" díjátadó gálájára. A 25-ik alkalommal megrendezett jubileumi rendezvényre nem lehetett benevezni: az utóbbi 25 év legjobb alkotásait jutalmazták.
A díjazottak között van Cristian Amza rendező dokumentumfilmje is, amely a "Rezistenţa prin cultură" sorozat keretében Isten Szolgája Márton Áron püspököt mutatja be. "A film a címben ígértekhez hűen Márton Áron püspöki tevékenykedéséből mutatja be a lényegesnek ítélt mozzanatokat, hitét, hűségét, kitartását, a más nemzetek felé való nyitottságát, hősies helytállását domborítva ki. Olyan képet mutat a román nézőknek, amely számukra érthető módon fogalmazza meg Márton Áron püspök emberi és főpapi nagyságát" (Bodó Márta).

A "Márton Áron, püspök a keresztúton" (Márton Áron, un episcop pe drumul crucii) című félórás dokumentumfilmet 2012. június 5-én főműsoridőben vetítette a román köztelevízió első ízben, majd többször is megismételte.

Kovács Gergely posztulátor kezdeményezésére és Jakubinyi György érsek támogatásával, Rómában is bemutatták a filmet 2012. október 11-én, a Román Akadémia római székhelyének dísztermében, Románia Szentszéki Nagykövetsége és a Kultúra Pápai Tanácsa védnökségével. Cristian Amza maga gondoskodott az olasz filmfelirat elkészítéséről.

A film rendezője hamarosan az angol feliratot is elkészíttette és nemcsak a Yad Vashem-hez juttatta el, hanem benevezett vele a Rómában 2013. június 24. és 26. között negyedik alkalommal megrendezett «Mirabile dictu» Nemzetközi Katolikus Filmfesztiválra is, ahol az alkotás jelentős sikert ért el: bekerült a legjobb három dokumentumfilm közé.

2013. novemberében a film elnyerte az "Asociația Profesională de Televiziune din România" évenként megrendezett gálájának díját.

2014. szeptember 21-én Tel Avivban is bemutatták a dokumentumfilmet, a Román Kulturális Intézet által rendezett eseménysorozat keretében.

Kapcsolódó oldalak:
"Márton Áron, püspök a keresztúton" dokumentumfilm
A film bemutatása Rómában (2012. október 11.)
Márton Áron film a "Mirabile dictu" filmvesztiválon, 2013-ban
Bodó Márta, Márton Áron tisztelete a román közönség körében

Márton Áron kezdőoldal
Aktuális: hírek, események