Márton Áron üzenete hív családos konferenciára

„Az igazi szeretet nem egy, nem is tíz esztendőre szól. Nem visszavonásig, vagy kiábrándulásig. Hanem örökre” – ezzel a Márton Árontól származó mottóval hívnak családkonferenciára Marosvásárhelyen. Az immár 12. hasonló rendezvény idei tematikája élet, házasság, szentség.

A konferencia programjáról tájékoztattak

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs központja Marosvásárhelyen egész évben foglalkozik a családmegóvó tevékenységekkel. Külön szerveznek programokat férjeknek és édesapáknak, külön felségeknek és édesanyáknak, együtt a házaspároknak, családos nyári táborokat tartanak, de még a párkeresőkkel és a „soha meg nem házasodókkal” is foglalkoznak. A szeptember 26-28. közötti konferencia gyakorlatilag az évnyitó rendezvényük, amelyet minden évben más tematikában szerveznek – tudjuk meg Bakó Mária programkoordinátortól.

Az idei konferencia témája az élet, házasság, szentség, de különleges formában, ugyanis Márton Áron arca és üzenete hívja családkonferenciára az érdeklődőket, s az eseményen is többször foglalkoznak Márton Áron személyiségével – tudjuk meg Szénégető István családreferenstől. „Első látásra furcsának tűnhet, hogy éppen Márton Áron személyisége köré szerveződik a családkonferencia, de Márton Áron negyven évig volt püspöke a katolikus egyháznak Erdélyben a kommunizmus alatt, abban az időben, amikor minden eszközzel megpróbálták az egyházat felszámolni. Ilyen nehéz időkben küldött a Jóisten egy olyan embert, aki utat mutat a családoknak” – fogalmazott Szénégető István.

Hozzátette: Márton Áron üzenete az, hogy nem menekülni kell a gondok elől, hanem párbeszéddel megoldani azokat. „Írásainak aktuális üzenetén keresztül keressük a házastársak, családok életének megszilárdítását, jobbítását. A konferencia műfajából adódóan főként előadásokat jelent, de megígérhetem, nem csak üldögélni fognak a résztvevők” – fogalmazott Szénégető.

A háromnapos konferencia pénteken délután kezdődik és vasárnap délig tart. Az előadók közt lesznek olyan családpasztorációval foglalkozó szakemberek, akik a munka különböző területeit képviselik: megtudhatjuk például, hogyan érték el Székelyudvarhelyen, hogy egy nap legalább ne végezzenek abortuszt a helyi kórházban. A konferencia meghívottjai Márton Áron életét, tanításait is közelebb hozzák, az egyik legfontosabb meghívottja az eseménynek dr. Kovács Gergely, aki Márton Áron püspök szentté avatási ügyének posztulátora Rómában, s nem csak előadást tart majd a konferencia résztvevőinek, ő celebrálja a szeptember 28-ai ünnepi záró szentmisét.

A konferencia elsősorban házaspároknak szól, akik előre bejelentkezhetnek az eseményre a www.csalad.ro oldalon. Szénégető István szerint már csak azért is érdemes bejelentkezni, hogy ne idegenként érkezzenek majd a konferenciának otthont adó Deus Providebit Házba.

Szász Cs. Emese, Székelyhon.ro, 2014.09.17.

 

Kapcsolódó: Családkonferencia