II. Márton Áron zarándoklat Doberdóba

 

"Kimegyek a doberdói harctérre"
2017. január 26-31.

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron a doberdói fennsíkon kezdte meg harctéri szolgálatát 1915. november 6-án. A 82. székely gyalogezred katonájaként, San Martino del Carso falu közelében, a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. Néhány hét múlva szakaszvezetővé, majd 1916. július 1-jével zászlóssá léptetik elő. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját éri.

Megsebesülésének 100. évfordulóján szervezett első zarándoklat után, második alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain az egykori doberdói harctérre Mons. Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa.

*

Helyszín: Doberdói fennsík (fényképek a helyszínekről: itt)
Időpont: 2017. január 26-31. (6 nap/5 éj)
Várható időjárás: az utóbbi 3 évben napközben +2+12 fok között volt a hőmérséklet január végén, hó nélkül
Szállás:
— 3 éj lelkigyakorlatos házban Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobával, teljes panzióval
— 1-1 éj az oda és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)

1. nap: Indulás a reggeli órákban. Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel a Székelyudvarhely, A3 autópálya, Nagyvárad, Debrecen, M35 és M3 autópálya útvonalon. Szentmise Nagyváradon; vacsora és szállás Máriabesnyőn.

2. nap: Szentmise és reggelizés után továbbutazás az M0, M7 és M70 autópályán Lendva, Maribor, Ljubljana, Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Szállás és vacsora a szlovén-olasz határhoz közeli Miren-ben, a lazarista atyák lelkigyakorlatos házában.

3. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, az olasz front I. világháborús emlékhelyeivel való ismerkedésünket Segetiben kezdjük, a frontvonal mögötti egykori osztrák-magyar pihenőtáborban, majd Foglianoban folytatjuk, ahol az osztrák-magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ebbe a temetőbe Ferenc pápa is elzarándokolt 2014 szeptemberében. Ezután Redipugliaban Olaszország legnagyobb katonai emlékművénél tesszük tiszteletünket. Gradisca d'Isonzo kisvárosban elfogyasztott ebédünk után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. Ezután a visintinii magyar kápolnát keressük fel, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. A vacsora és közös esti ima után ki-ki kedve szerint tölti az időt lefekvésig.

4. nap: A szálláshelyen reggelizünk, majd San Martino del Carso falu közelében a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket és felkeressük a lombok lövészárkát (trincea delle frasche). Ebéd után kifejezetten a katona Márton Áron nyomdokain járunk: a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt a 82-es gyalogezred menetzászlóalja) egykori parancsnoki helyét keressük fel, majd az egykori frontszakasz 18. és 19. védőszakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. A San Martino del Carso-i templomban ünnepelt szentmise után meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít. Szállásunkra visszatérve vacsorázunk, majd a közös ima után mindenki egyénileg dönt szabad idejéről.

5. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, indulás hazafelé a Ljubljana, Maribor, Lendva, M70, M7 és M0 útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

6. nap: A szentmise és reggelizés után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Debrecen, Nagyvárad, A3 autópálya, Székelyudvarhely útvonalon.

*    *    *

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást, kötelező biztosítást. A csoportkísérést és idegenvezetést ingyenesen nyújtja a San Martino del Carso-i barlangkutató csoport és Kovács Gergely posztulátor.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (ferenczk@yahoo.com, Tel.: 0726-107.002).

Kapcsolódó:
Beszámoló
Az első doberdói nap videó-összefoglalója
A második doberdói nap videó-összefoglalója
Az első három nap fénykép-galériája (60 fénykép)
Az utolsó három nap fénykép-galériája (60 fénykép)

Márton Áron kezdőoldal
Aktuális: hírek, események