Megszólítani a ma fiataljait

MoZgató – Ifjúságépítők konferenciája

 

A Young Caritas program keretében konferenciát szerveznek november 25–26. között Marosvásárhelyen, a Gecse Dániel Szakkollégiumban. A rendezvényre fiatalokat is várnak, de a célcsoport olyan erdélyi közösségek, szervezetek vezetői, akik fiatalokkal dolgoznak. A jelentkezési határidőt lezárták ugyan, de ha valaki még jelentkezni szeretne, megteheti a program szervezőinél.

Molnár Judit, a program koordinátora elmondta, néhány éve törekednek elérni a fiatalokat és bevonni őket különböző jótékonysági, valamint segítő akciókba. Mindezt úgy, hogy közben jól érezzék magukat és rákapjanak az önkéntesség, a segítés ízére. Céljuk a fiatalok szociális érzékenységének fejlesztése. A Caritas sok önkéntes programot koordinál. A Young Caritas keretében a fiatalok kipróbálhatják az önkénteskedést hosszú távú elköteleződés nélkül.

A konferencián több kérdésre is választ keresnek: hogyan lehet újra meg újra megszólítani a ma fiataljait? Hogyan lehet úgy bevonni őket, hogy ők is élvezzék, közben ifjúságnevelői tevékenység is legyen. Hogyan lehet hozzájárulni értékrendjük alakításához? Hogyan lehet velük mozgalmakat építeni?

Molnár Judit elmondta, a szervezők szerint az ilyen kezdeményezés hiánycikk, mivel általában minden ifjúsági fórum politikai hátterű, nincs civil diskurzus az önkéntességről.

A konferencia programja itt olvasható.