Missziós film Márton Áronról

Márton Áron római katolikus püspök halálának harmincnegyedik évfordulóján, szeptember 29-én folytatódnak az egyházi és közösségi vezetőről szóló nagyjátékfim előkészületei.

A Mustármag Közösség tavaly decemberben adott hírt először arról, hogy nagyjátékfilm készül Márton Áron püspökről. Ez év szeptember 29-én, Márton Áron halálának 34. évfordulóján érik meg az idő, hogy a film megvalósításához szükséges további lépéseket megtegyék, és bevonják a népet ebbe a folyamatba.

Szent Mihály napján, az Erdélyi Egyházmegye védőszentjének ünnepén, 34 évvel ezelőtt halt meg Márton Áron püspök, aki a 20. század egyik legnagyobb egyénisége volt. Születésekor a magyar nép ezerves történelmére emlékezett. Őt már fiatalon harcmezőre vitték, és fegyvert adtak a kezébe, a második világháborút azonban már pásztorbottal a kezében küzdötte végig. Minden hátrányos helyzetbe került emberért harcolt, ezért nemzeti és felekezeti határok fölé emelkedett. Bátor vezető. Minden döntése, mondata – legyen az pedagógia, közéleti vagy hitbéli – ma is helytáll és utat mutat. Nem hiába nevezték Erdély csillagának. Nevével címjelzett missziót indítanak, amelyet sajátos módon az életéről készülő nagyjátékfilm elkészítése köré építenek. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a nép ezt a filmet magáénak érezze, részt vegyen benne, támogassa azt.

„Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is korszerű, ma is élni tanít. Mögéje ma is fel lehet sorakozni, de még inkább köréje lehet gyűlni. A filmkészítés bonyolult, de ugyanakkor szép élményeket felkínáló közösségi erőpróba. Összefogást, szervezettséget, hitet és áldozatot kíván. Jó lenne egy ilyen komoly vállalkozást együtt felvállalni. Egy ilyen játékfilmet együtt játszani. Hisszük, hogy a róla készülő nagyjátékfilm által átörökíthetjük mindazt az értéket, ami Erdély legkritikusabb korszakában a népet éltette és legszebb erkölcsi győzelmeihez vezette” – áll a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott felhívásban.

Szeptember 29-től egy hónapon át beszélgetéseket, találkozókat fognak szervezni, hogy a püspök hitvallását, életének mozzanatait minél többen megismerjék.

Székelyhon, 2014.09.14.