Nagyszülők és idősek világnapja

Idén immár másodjára kerül sor a Szentatya által bevezetett „Nagyszülők és idősek világnapja” megünneplésére, amelyet 2022. július 24-én tartunk. A megemlékezés mottója a 92. zsoltár verse „még öregkorukban is gyümölcsöt teremnek” (15. v).

Ferenc pápa szavaival buzdítok mindenkit, hogy ezt a világnapot figyelmesen, odaadóan és kellő komolysággal ünnepeljük meg: „Íme tehát a Nagyszülők és Idősek Világnapja jó alkalom arra, hogy ismét örömmel mondjuk, hogy az Egyház együtt akar ünnepelni azokkal, akiket az Úr – ahogy a Biblia mondja – «napokkal betöltötte». Ünnepeljük meg hát együtt! Felszólítalak titeket, hogy hirdessétek meg ezt a Világnapot egyházközségeitekben és közösségeitekben; keressétek fel a legelhagyatottabb időseket, házukban vagy azokban az otthonokban, ahol laknak. Tegyük úgy, hogy ezt a napot senki se élje meg magányban. Ha van valaki, akire várhatunk, megváltoztathatja a napok menetét azoknál, akik már semmi jót sem várnak a jövőtől; és egy első találkozásból is új barátság születhet. A magányos idősek látogatása korunknak az egyik irgalmassági cselekedete!

2022. május 30-án a Szentatya elfogadta Kevin Joseph Farrell bíboros, „A Világiak, a Család és az Élet Dikasztériuma” prefektusának kérését és engedélyezte a világnapra a teljes búcsú elnyerésének lehetőségét. Teljes búcsút azok nyerhetnek, akik megfelelő időt fordítanak arra, hogy személyesen vagy virtuálisan (a tömegtájékoztatás eszközeivel), felkeressék idős felebarátaikat, akik szükséget szenvednek vagy bajban vannak (mint a betegek, az elhagyatottak, a mozgáskorlátozottak és ezekhez hasonlóak). Hasonlóképpen teljes búcsút nyerhetnek az idős betegek és mindenki, aki súlyos okból nem hagyhatja el a saját házát, feltéve, hogy nem ragaszkodnak semmiféle bűnhöz és szándékukban áll teljesíteni, amint lehetőségük lesz, a három szokásos feltételt, ha lélekben csatlakoznak a Világnap szent ünnepléséhez, felajánlják imáikat, saját életük fájdalmait és szenvedéseit az Irgalmas Istennek, elsősorban akkor, amikor a tömegtájékoztatási eszközök a Szentatya szavait és a különböző ünnepléseket közvetítik.

(részlet a 2022/VI. érseki körlevélből)