Piarista rendfőnök látogatása Csíkszeredába

Október 19. és 20-án a Csíkszeredai Piarista Tanulmányi Házban tett látogatást P. Pedro Aguado SP piarista generális, akit elkísért P. Miguel Girald SP, P. Szilvásy László SP magyarországi tartományfőnök és P. Molnár Lehel SP. A vendégeket P. Sárközi Sándor SP Csíkszeredában tevékenykedő piarista atya fogadta. A felvétel Szécsenyben a Szent Kinga kápolnában bemutatott szentmise után készült.

Balról jobbra: P. Szilvásy, P. Pedro, P. Girald, P. Molnár SP, a sekrestyés Karácsony Matild, unokája Orsolya és P. Sárközi.

Fotó: Kovács Imre

Pedro Aguado piarista rendfőnök október 11. és 30. között kánoni vizitációt tart a szerzetesrend magyar és romániai tartományában, hogy megismerje a piarista szerzetesközösségek, iskolák jelenlegi életét és szolgálatát.

2009-es megválasztása – és 2015-ös újraválasztása – óta Pedro Aguado folyamatosan látogatja az összes piarista tartományt a világban, ezek úgynevezett lelkipásztori célú látogatások.

Ugyanakkor a rendi szabályzat szerint hivatalos, „kánoni vizitációt” is kell végeznie: hatéves megbízatási ciklusa során legalább egyszer mindenhol látogatást tesz, amikor ellenőriznie kell, hogy a rendházak, az oktatási intézmények és a plébániák a rendi és egyházi előírásoknak megfelelően működnek-e. A mostani kánoni vizitációk sorát 2017-ben kezdte meg. Világ körüli útja alatt négy kontinensen összesen negyven tartományt látogat meg.

Forrás: Kovács Imre, Piarista Rend Magyar Tartománya, Magyar Kurír