Szemléletváltás a minőség javára

Kezdő sajtképzés Gyergyószentmiklóson

 

A gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programjának keretében sajtkészítő képzést, „sajtképzést” tartanak Gyergyószentmiklóson november 19-én. Az egynapos képzés reggel 8 órától délután 4 óráig tart, ami alatt a résztvevők végigkövethetik a tejvizsgálás, sajtkészítés, -tárolás folyamatát. Megismerhetik a svájci technológiával készült, kézműves sajtok készítési folyamatát, betekintést nyerhetnek a joghurtkészítés fortélyaiba is Portik Hegyi Loránd sajtkészítő mester segítségével.

Kémenes László képzésszervező elmondta: a gazdákat ezzel szeretnék tudatosságra nevelni, mivel ennek a sajtkészítési módnak előfeltétele a teljesen tiszta, siló- és baktériummentes tej. Ezért különleges az általuk készített sajt. Egyfajta szemléletváltást szeretnének elérni, ami azt feltételezi, hogy a székely gazdák ne a mennyiségre, sokkal inkább a minőségre koncentráljanak. A program több éve működik, minden érdeklődő előtt nyitott (Gyergyó-, Udvarhely és  Háromszéken tartanak képzéseket). Nagy az érdeklődés, a szombaton sorra kerülő képzésre is húsz résztvevő jelentkezett – tudtuk meg a szervezőtől.

Tanulóik tevékenységét azzal is segítik, hogy akik már elvégezték a képzést, a közeljövőben egy svájci sajtkészítő mesterrel konzultálhatnak munkáikról.

 

G. K. /Romkat.ro