Szíriai áldozatok megsegítésére országos gyűjtés (érseki körlevél)

Szíria és a szomszédos régiók a világ legsúlyosabb humanitárius válságának helyszínei, ahol folyamatosan megsértik az emberi jogokat. A már hat éve tartó szíriai háború példátlan szenvedéseket okozott és okoz a lakosságnak. A konfliktus egyre vérengzőbbé vált, és becslések szerint – mivel nem léteznek pontos statisztikai adatok – 250.000 és 400.000 között lehet azon személyeknek a száma, akik ebben a háborúban életüket vesztették. Több mint 11 millió embert űztek el otthonaikból, közülük – csak Szíriából – kb. 4 millió ember menekült el. Legtöbben a szomszédos országokban (Libanon, Jordánia, Törökország területén), embertelen körülmények között élnek.

Szentatyánk, Ferenc Pápa sürgető szavait követve, ezen konfliktus áldozatainak megsegítése a Caritas hálózat prioritásává vált nemzetközi szinten:

  • A Szíriai Caritas (fontos szervezet Szíriában, ahol a lakosságnak mintegy 10%-a különböző felekezetű keresztény) segítséget nyújt, a nehéz körülmények között is, a leginkább veszélyeztetett lakosságnak, különösen a belső menekülteknek.
  • A Törökországi, Libanoni és Jordániai Caritas szervezetek támogatják az országaik területére érkezett több tízezer szíriai menekültet.
  • A Caritas szervezetek világszerte pénzbeli, logisztikai és technikai támogatást nyújtanak Szíriának és a vele szomszédos országoknak. 

Ebben a nehéz helyzetben a Romániai Caritas Konföderáció, a Nemzeti Caritas Katasztrófavédelmi Programon keresztül, a Nemzetközi Caritas hálózat partnereivel együtt, segítséget szeretne nyújtani a szíriai szenvedő lakosságnak, valamint a szomszédos országokban (Törökország, Libanon, Jordánia) élő menekülteknek.

A Romániai Püspökkari Konferencia beleegyezésével a Romániai Caritas Konföderáció gyűjtést szervez az ország összes katolikus templomában, 2017. február 19-én, a szíriai háború áldozatainak megsegítése céljából.

Főtisztelendő Paptestvéreket és a kedves Híveket szeretettel kérem, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a Romániai Caritas Konföderáció kezdeményezését.

Folyó év február 19-re tervezett gyűjtésből befolyt összegeket kérjük a Gyulafehérvári Caritas Román Kereskedelmi Banknál megnyitott, RO46RNCB0003001569490006 számú bankszámlájára utalni (hivatalos megnevezése: Caritas Alba Iulia, adóhivatali szám: CF. 4562770) vagy a helyi kirendeltségeknél, munkapontoknál leadni.

Adományaikért ezúton is őszinte köszönetet mondunk. A jó Isten fizesse meg mindenkinek áldozatát, a maga kegyelmi gazdaságából.

 

†György s.k.

     érsek

(Részlet a II/2017. érseki körlevélből)