Szobor a 75 évvel ezelőtt felszentelt Márton Áron püspöknek

Ebben az évben kiöntik, talán év végéig a helyére is kerülhet a csíkszeredai Szabadság téren az a bronzból készülő szoborcsoport, amely a bérmálás szentségét kiszolgáltató Márton Áron püspököt, illetve egy bérmálkozó lányt és bérmaszülőjét ábrázolja.

A szoborcsoport makettje, amely előbb a csíkszeredai Szent Kereszt-templomban volt, most a Szent Ágoston-templomban látható és az alkotó

A megbízott szobrász, Sárpátki Zoltán jelenleg életnagyságban, agyagból készíti el a három alakot, tervei szerint ezekről április folyamán vehető le a gipsznegatív. Amikor az agyagfigurák elnyerik végső formájukat, akkor be is mutatja őket, addig, mint kifejtette, elzárkózik a nyilvánosság elől. „Az író sem szokta készülő regényét ismertetni, miután kiadják könyvét, csak azután mutatja be” – érvelt Sárpátki.

Mikor lesz az avató ünnepség?
Antal Attila alpolgármestert a felavatás időpontjáról kérdeztük. „A művésszel szerződést kötöttünk a különböző munkafázisokra. Jelenleg életnagyságban készülnek a figurák agyagból, mikor a gipsznegatívot kell ezekről megmintázni, mi ezzel párhuzamosan ki kell válasszuk az öntőt, ehhez össze kell állítsuk a megfelelő feladatfüzetet. Az év folyamán sor kerül az öntésre, talán idén fel is avathatjuk a szoborcsoportot, de megjegyezném, hogy semmiképp nem szeretnénk sürgetni az alkotás folyamatát. Például a bronzöntés öt-hat hónapot szokott tartani, de elhúzódhat akár nyolc hónapig is, így avatási időpontot egyelőre nem tűztünk ki” – fejtette ki az elöljáró.

A háromalakos kompozíció helye
A háromalakos kompozíció a Szabadság tér keleti részén, a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Nagy István Művészeti Szakközépiskola között kap helyet, a megvalósíthatósági tanulmány 630 ezer lejes költséget irányzott elő a 2,35 méter magas, talapzat nélküli szoborcsoport elkészítésére.

Csíki Hírlap
székelyhon.ro