Az élet női oldala

Csíksomlyói lány- és asszonytalálkozó - idén hatodszorra
 
Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén Az élet női oldala mottóval tartják a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban az idei Csíksomlyói lány- és asszonytalálkozót. „Szent Erzsébet megélte a női lét sokféle formáját, életének különböző szakaszaiban volt feleség, édesanya, szerzetes, özvegy és egyedülálló, ezért választotta őt az Áradat Egyesület a rendezvény védőszentjéül” – mondta el Simó Irma pszichológus, az egyesület szakmai vezetője. A rendezvény célja, hogy a keresztény szellemiségben gondolkodó, aszerint élni törekvő nőket évente egyszer megajándékozzák azzal, hogy rájöjjenek, nincsenek egyedül kérdéseikkel, gondjaikkal, emellett szeretnék azt is, hogy a résztvevők megerősödjenek keresztény női identitásukban.
 
 
Kérdésünkre Simó Irma felelevenítette a kezdeteket: „A Kárpát-medencei Asszonyok Érdekszövetségének elnöknőjével találkoztunk egy nyári tábor idején. Abban az időben éppen helyszínt kerestek a Kárpát-medencei asszonytalálkozónak, amelynek házigazda szerepét végül ránk bízták. Amikor ezt elvállaltuk, még mi sem láttuk át, hogy mit fog jelenteni… Nagyon sok programunk saját kezdeményezés, ez azonban felkérésre történt, mégis mozgalomszerűvé nőtte ki magát: már az első találkozón is 150 résztvevő volt. Később nagyon sok csoport, egylet alakult plébániákhoz kapcsolódóan a környéken. Ezek a kis csoportok jönnek idén a vezetőjükkel, de persze egyénileg is érkeznek résztvevők. Úgy láttuk, hogy az erdélyi asszonyoknak, nőknek is szükségük van olyan rendezvényre, ahol keresztény szellemiségben találkozhatnak, kicserélhetik az ötleteiket, gondolataikat, így indultak a csíksomlyói találkozók, amelyeknek sorában az idei a hatodik lesz. Nem is kellett erőlködnünk, hogy ebből hagyományt teremtsünk, a nagy igény mutatta, hogy évről évre meg kell szerveznünk.”
 
„200 embert tudunk fogadni az előadókkal, résztvevőkkel, műhelymunka vezetőkkel együtt” – mondta Simó Irma, aki maga is tart előadást a november 19-ei rendezvényen. „Ha lenne egy háromszáz fős terem, akkor is lenne, akit fogadni, hisz Csíksomlyó eleve egy központi hely, ahová nagyon szívesen jönnek több régióból is” – tette hozzá.
 
A rendezvény iránt többnyire a középkorosztály érdeklődik, idősek is érkeznek, de a programtól, tematikától függően sikerül a fiatalabb korosztályokat is megszólítaniuk. A szervező női csoport beszélgetve, imádkozva próbálja megragadni az aktuális témákat, amelyekből választanak a találkozóra, de évközben is tartanak képzéseket, tréningeket, amiből látják, hogy mire van igény. „Próbáljuk a tabu témákat tudatosan úgy feszegetni, hogy ne érezze senki az életállapota vagy vallási meggyőződése miatt kizárva magát. A résztvevők tudják, hogy a spirituális oldala is fontos a rendezvénynek. Mindig hívunk teológust, aki képviseli az egyház álláspontját, azon kívül keresztény szellemiségű, lelkületű szakembereket is megszólítunk.” 
 
A találkozón az előadásokon kívül csoportbeszélgetésekre és műhelymunkákra is sor kerül, a résztvevők Urbán Erik ferences szerzetes vezetésével átlépnek a Csíksomlyón másnap záruló Irgalmasság kapuján, majd szentmisén vesznek részt. 
 
A találkozó részletes programját ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN olvashatják.

romkat.ro