Körlevél VIII. - 2008. augusztus 12.

D. a J. Kr.!

Valamennyi Plébánia Hivatalnak

            Székhelyükön  

Szám. 1244 – 2008.

Árvízkárosultak megsegítésére főegyházmegyei gyűjtés

Ezúton kérem, Tisztelendő Testvéreimet, hogy augusztus 24-én a szentmisék hirdetési rovatában olvassák fel az árvízkárosultak megsegítésére vonatkozó alábbi felhívásunkat:

Tisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek,

Július végétől, hosszantartó és kiadós esőzések következményeként, országunk északi és északkeleti részét árvíz sújtja. Máramaros, Botosani, Iasi, Neamt és Bákó megyékben vészesen megemelkedett a folyók szintje, ami katasztrófához vezetett.

Hivatalos felmérések szerint 145 helységben 2.200 házat rongált meg vagy döntött romba a víz, 12.000 személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni. Hozzávetőlegesen 7000 háztartás van közvetlenül érintve az árvíz által. Az áldozatok és érintettek száma azonban egyre nő.

Több helyről indultak és indulnak a katasztrófa sújtotta emberek segítségére. Az egyházmegyei Caritas - szervezetek munkatársai és önkéntesei is jelen vannak. Közös összefogással mérik fel a helyszínen a szükséghelyzetet, gyorssegélyben részesítve a rászorulókat. Élelmiszert és ivóvizet, tisztálkodási eszközöket és takarókat osztanak a bajbajutottaknak, és orvosi ellátásban részesítik őket. A munkát igen gyakran megnehezítik a kiáradt folyók, amelyek gyakran elszigetelik a bajbajutottakat.

A katasztrófa sújtotta vidék lakóit az árvíz nem csupán eddigi életük munkájának gyümölcseitől, hanem az emberhez méltó élet lehetőségeitől és körülményeitől is fosztotta és fosztja meg továbbra is. Embertársaink, keresztény testvéreink, talán rokonaink és ismerőseink, szorongattatott helyzete cselekvésre, szólít fel.

Nem csak a helyszínen segítőknek kell a szó legszorosabb értelmében gyakorolni az irgalmasság főképp testi, de lelki cselekedeteit, hanem mi, a katasztrófa helyszíneitől távol élők is arra vagyunk hivatottak, hogy a keresztény tanítást, a szeretet krisztusi parancsát, tettekre váltsuk konkrét segítség formájában (Vö. Jak 1,22, Mt 25).

Tisztelendő Testvéreimet és a kedves Híveket ezúton kérem, hogy lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a katasztrófa sújtotta vidék bajbajutottinak megsegítéséhez. Ennek érdekében kérem, hogy Augusztus 31-én gyűjtést rendezzenek a Főegyházmegye területén. A begyűlt összegeket szíveskedjenek a helyi Caritas - kirendeltségekhez eljuttatni. A begyűlt összegek a Főegyházmegyei és az Országos Katasztrófa Program keretén belül lesznek felhasználva.

Adományaikat Isten fizesse!

 

Gyulafehérvár, 2008. augusztus 12-én.

 

† György s.k.

érsek