Szobor ajándék a szombatfalviaknak

Megáldották az új, fából készült alkotást

A Szent György templom búcsúja alkalmával a szabadtéri oltár mellett kapott helyet a talapzatra helyezett új szobor. Az egy darab fából készült védőszent ábrázolás Lőrincz László alkotása. Bíró Levente és családja adományát a szombatfalvi búcsús szentmise főcelebránsa, P. Bőjte Mihály OFM áldotta meg.

Imafohásza után, mely szerint: „Kérünk, áldd meg ezt a szobrot, amelyet közösségünk védőszentjének, Szent György vértanúnak tiszteletére és emlékezetére készíttettek” meghintette szenteltvízzel és incenzálta.

Fellapoztuk a Homus Historiát: Szentgyörgy volt
A ma közigazgatásilag Székelyudvarhelyhez tartozó településrész, Szombatfalva, már csak nevében őrzi a falut, temploma titulusa pedig az első település nevét: Szentgyörgyként 1333-ban említik először.

De a nagy múltú egyházközség tagjainak lelki identitása, az egyházi dokumentáció előtti időkre mutat vissza. „Régi templom állott a falutól északra fekvő magaslaton, ahol most temető van” – olvassuk Szombatfalva egyházi krónikájában. A Szombatfalva nevet 1497 óta jegyzik, majd 1895-ben közigazgatásilag Székelyudvarhelyhez csatolták. A mai, 1796-ban épített templom Szent György tiszteletére van szentelve, elődje 1638-ból származik. Ebben az évben szűnt meg az önálló egyházközség, amely öt éve alakult újjá. A több mint 1600 lélekszámú közösség lelkipásztora László Attila plébános. A Szent György-búcsú a tavasz első nagybúcsúja Udvarhelyszéken, hagyományosan szabadtéri. Városi zarándoklat, de sokan eljönnek a környező településekről is.

www.szekelyhon.ro, Molnár Melinda, 2010. április 27.