VI. Körlevél - Érezzünk együtt a magyarországi, lengyelországi és szlovákiai árvízkárosultakkal!

A májusi esőzések hatalmas károkat okoznak Európa több országában. Legfőképpen Lengyelország, Szlovákia és Magyarország lakosságát sújtják az árvizek. A Gyulafehérvári Caritas a Romániai Caritas Konföderációval közösen csatlakozik az árvízkárosultak megsegítésére irányuló akciókhoz, ezért gyűjtést kezdeményez.

Észak-Magyarországon közel négyezer embernek kellett elhagynia otthonát, egész falvakat öntött el a víz, több településen házak dőltek össze. A mezőgazdaságban is milliárdos károkat okozott a víz. A Hernád, a Sajó és a Bódva menti településeken a legkritikusabb helyzet. Több mint 20 000 rendőr, tűzoltó, vámos, katona, vízügyi szakember és önkéntes dolgozik az árvízi védekezésen.

Lengyelországban Varsó környékén drámai a helyzet, miután átszakadt a gát a főváros közelében. Több ezer embert kellett kitelepíteni. Az árvíz halálos áldozatokat is követelt.

A Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia ezért templomi gyűjtést kezdeményez a magyarországi és lengyelországi árvízkárosultak megsegítésére. Ennek értelmében június 27-én Románia minden katolikus templomában erre a célra gyűjtenek. Aki érezhető módon szeretné kifejezni szolidaritását az árvízkárosultakkal, a templomi gyűjtésen kívül is lehet adakozni, az adományokat be lehet vinni személyesen a helyi plébániákra vagy a Caritas képviseleteihez, valamint befizethetik a Gyulafehérvári Caritasnak erre a célra nyitott bankszámlájára: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006, Banca Comerciala Romana (Számlatulajdonos: Caritas Alba Iulia. Cím: Str. Pacii nr. 3, Alba Iulia. Adóazonosító szám: 4562770).

A felhasználás módozatairól a Caritas Hungarica, az Európai Caritas, valamint a Romániai Caritas Konföderáció szakemberei döntenek egy helyszíni kárfelmérés és egy szakszerű intervenciós program alapján.

A magyarországi katolikusok érezhető módon is kifejezték szolidaritásukat az árvízsújtotta lakossággal a 2005-ös udvarhelyszéki árvizet követően, de hathatós módon hozzájárultak a moldvai és a Duna menti árvízkárok enyhítéséhez is. Most rajtunk a sor, hogy együttérzésünket látható módon is kifejezzük a szükséget szenvedő embertársainkkal.