Testben élünk

címmel szervezik meg a 22. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát, amelyre szeptember 9-11. között kerül sor a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán.

A jeles eseményre az előadók Prágából, Budapestről, Tsukuba-ból (Japán), Bécsből, Münchenből, Zágrábból, Kolozsvárról, Győrből és Gyulafehérvárról érkeznek, jól reprezentálva nemcsak a Kárpát medencei magyarokat, hanem az európai és ázsiai biblikusokat is. A gyulafehérvári főegyházmegyéből Jakubinyi György érsek, Oláh Zoltán rektor és Zamfir Korinna egyetemi docens tart majd előadást.
A konferencia kiemelkedő előadója a nemzetközi szaktekintély Joachim Gnilka müncheni professzor, a pápai biblikus bizottság tagja, a konferencia lelkes támogatója. Joachim Gnilka, akinek számos könyvét fordították magyarra is, díjat alapított. Ezt a díjat először Jakubinyi György gyulafehérvári érseknek ítélte oda a nemzetközi zsűri, amelynek ünnepélyes átadására a konferencia keretében szeptember 10-én kerül sor. A szervezők a díjátadásra az egész magyar egyházi felsőoktatás vezetőit várják, így adózva a gyulafehérvári főpásztor évtizedes segítségének. Jakubinyi érsek akkor is magas szinten művelte a Biblia tudományt, amikor még csak álnéven jelenhetett meg műve, a Prédikátor könyvének magyarázata Minden hiábavalóság címmel; és akkor is támogatta a szegedi konferenciát, amikor még a teológusok magyar határokon átnyúló kapcsolatát nem szívesen látta a hatalom.
Az elmúlt 22 évben 3105-en voltak kíváncsiak a konferenciára, 230 előadás hangzott el, ezekből 20 kötetet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 114 professzor érkezett külföldről. Minden neves magyar biblikus lehetőséget kapott az előadásra és a publikálásra.
Konferenciát az évek folyamán támogatta Valeintiny Géza Bécsben élő prelátus, majd a Magyar Katolikus Püspöki Kar, ezt követően Gyulay Endre püspök, később magán adományok, többek között a szegedi Rotary klub is, az idei rendezvényt pedig dr. Kiss-Rigó László püspök és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola. Így vált lehetővé, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül, minden keresztény felsőoktatási intézmény előadója bekapcsolódhat a tudományos eszmecserébe.
További információk: www.congresstravel.hu/biblikus2010