Orgonaszóval és divattal az árvákért

Árva gyerekek, orgonahangverseny, divatbemutató – hogy miként találkozik egymással e három nagyon különbözô esemény – nos, hadd áruljuk el, hogy egy jótékonysági rendezvény keretében.
Szombaton este a ferences Pál atya által megálmodott és mûködtetett Szent Erzsébet gyermekotthon 35 lakójának a megsegítésére fogott össze Molnár Tünde orgonamûvésznô és egy jó menedzser, a Pandúrok sétányon fodrászüzletet mûködtetô Bordás László egy fiatal divattervezôvel.

A változatos tematika láthatóan a közönség más- más rétegét mozgatta meg, voltak idôsebbek, akiket az adventi orgonahangverseny vonzott, a fiatalok pedig Circiu Csilla ruháira voltak kíváncsiak.

Az estet a Szent Erzsébet otthon lakói nyitották meg, akik gyertyával a kezükben énekeltek Jézusról, a szeretetrôl. A Szent Erzsébet Alapítvány munkásságát Pál atya, ferences szerzetes, a társulás alapító vezetôje mutatta be. 12 éve alakultak árva, félárva vagy szociálisan árva gyermekek nevelésére, akiket Marosvásárhelyen és Sárpatakon négy házban családias szellemben nevelnek. A gyerekek képességeik szerint különbözô iskolákba járnak, és 18 éves kor után is maradhatnak az otthonban, amíg rendezni tudják az életüket – hangzott el Pál atya beszédében, aki köszönetet mondott a támogatóknak.

Molnár Tünde orgonajátéka, a változatos repertoár nemcsak a felnôttek, a gyermekek számára is élményt jelentett, hisz a Kultúrpalota orgonáját sokan most hallották elôször megszólalni. A koncert karácsonyi darabokkal ért véget, a népszerû dalokat Molnár Tünde orgonakíséretében Kecskés Adorján, a mûvészeti egyetem hallgatója énekelte.

A szatmári származású divattervezô, Circiu Csilla két kollekciót mutatott be. A lányok érdekes, változatos, fantáziadús sminkjét Csizmadia Klára készítette, a színes hajköltemények pedig a szervezô, Bordás László alkotásai voltak.

A közönségnek a Rotaract fiataljai kínálták a tombolajegyet, amellyel, akik a Szent Erzsébet Alapítványt segítették, értékes kozmetikai cikkekbôl álló ajándékcsomagot nyerhettek.

Mivel úgy tûnt, hogy a kifutó végén elhelyezett persely nehezen telik, Pál atyát kérdeztük, aki azt mondta, hogy nekik minden lej számít és hálásak minden adományért. S ha az est közönsége kevésbé, a Budapestrôl érkezett Bróder Ildikó, aki Egységben az Árvákért néven alapítványt mûködtet Magyarországon a Szent Erzsébet árváinak a megsegítésére, cipôkben, elektromos háztartási gépekben gazdag adománnyal érkezett.

Az est szervezését a Maros Megyei Tanács, a Megyei Múzeum, Paul Mitchell, a Sentera, Still For Style – Photo &Fashion Studio, az AD Wise Promo Group, az Energevit Kft., a Loreal Romania, a Maryqueen virágüzlet és mindenekelôtt a Beauty Parlor támogatta. Aki szeretné követni példájukat, a marosvásárhelyi Milcovului utcában megtalálja a Szent Erzsébet-központot, ahol adományával örömet szerezhet karácsony elôtt az árváknak.

(bodolai), Népújság, 2010. december 6.