„Tisztelni kéne tudni, akik többet tesznek”

 sztmiklosA címül választott mondatot az ünnepen túlmutató tanításnak szánta a  székelyudvarhelyi Szent Miklós-napi búcsús szentmise szónoka, dr. Korzenszky Richárd OSB. Egy olyan világban is, ahol nem létezik a „szent”. A tihanyi perjel homíliájának visszatérő gondolata: „egy hajóban utazunk”. Mira egykori püspökét a hajósok védőszentjükként tisztelik. Szent Miklósból előbb Mikulás, utána Télapó lett, és az ünnep zsibvásár.

Léthajónkat ugyanaz a vihar tépázza, és ugyanúgy reménykedünk, hogy célba érünk. Közös a bizalom: a hajóban, hogy a kormányos keze biztos, és tiszta szemmel figyeli a csillagok járását. Sokféle vihar tépáz: kisodródnak emberek. Van-e, aki segítséget nyújt? Egymást se vagyunk hajlandók elfogadni – kidobnánk a másikat. Együtt vagyunk, és felelősek vagyunk egymásért – figyelmeztetett a szónok. – Ismerjük meg a világ mélységeit.
A templom ünnepén azon is elgondolkodunk: miért nem omlik össze? Mert megtervezték. Faragatlan kövekből nem lehet épület. Faragatlan emberekből nem lehet családot, társadalmat építeni. Van-e tervünk az életben? A városban? Életünkben? A közös hajózás egyszeri, megismételhetetlen. Megtaláljuk-e a közös irányt?

Molnár Melinda, Székelyhon.ro