Mit tehetünk Márton Áron boldoggá avatásáért?

 

A székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban, 2012. november 5-én, este 6 órai kezdettel, Márton Áronról tartott 40 perces előadást Msgr. Dr. Kovács Gergely, a szentté avatási eljárás posztulátora.

Msgr. Kovács Gergely

Elmondotta, hogy Márton Áron nem nemzeti hős, nem egy legendás alak. Márton Áron egy közülünk: egy darabból faragott csíki székely, aki konkrét példát ad a helytállásra. A kérdés az, hogy mennyire ismerjük őt. Tudunk-e idézni tőle két-három, vagy bár egyetlen olyan mondatot vagy gondolatot, amit szívünkben őrzünk s amelyet meg is szeretnénk élni? Mindennapjainkban probáljuk-e követni valamiben? Vagy igaziból csak annyit tudunk, hogy nagy ember volt, s mindössze egy idealizált alak lebeg előttünk?
Nem elég megcsodálni Márton Áront, nem elég tudni, hogy vállalt hat év börtönt koholt vádak alapján, amit majd tíz év háziôrizet követett. Nem elég büszkének lenni arra, hogy Isten és az egyház ügyében nem ismert kompromisszumot.

Akarjuk-e követni példáját? Hogyan kövessük azt, akit nem ismerünk? Márton Áron nagyszerű személyéhez közelebb kerülhetünk tárgyi emlékein keresztül (pl. csíkszentdomokosi múzeum, gyulafehérvári emlékszoba). Mindannyiunknak külön-külön feladata és kötelessége, hogy reánk hagyott írásait tanulmányozzuk, az általa mutatott példát kövessük és tanítását életre váltsuk. „Minél jobban megismerjük Márton Áron püspök erkölcsi, szellemi és nemzeti nagyságát, annál inkább előmozdítjuk boldoggá avatását is” (Jakubinyi György érsek).

- Plakát

- Az Udvarhelyi Híradó beszámolója (pdf)

Márton Áron kezdőoldal

Aktuális: hírek, események