Két új magyar emlékhelyet avattak a Doberdó-fennsíkon

Márton Áronnak mint katonának állítottak emléket a Doberdó-fennsíkon
Útbaigazító és információs emléktáblákat avattak a Doberdó-fennsíkon, San Martino del Carso településnél november 15-én, szombaton.

A szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Osztálya a Doberdón látogatható magyar emlékhelyek számát gyarapította.

„A császári és királyi szegedi 46. és temesvári 61. gyalogezred emlékművénél új információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településnél, a Magyarország Római Nagykövetsége és a Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával” – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Pintér Tamás történész, levéltáros, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nagy Háború Blog szerkesztője. Hozzátette: mindkét alakulat az első világháborúban San Martino del Carso településnél harcolt, és ott megtalálható egy-egy emlékművük is, amelyek még a háború idején készültek.

A történész elmondta: az ötletet az alapítványuk adta, javasolva a szegedi egyesületnek, hogy az emlékműveket látogathatóvá kéne tenni, és információs táblával tájékoztatást kellene adni az egykor azokat állító, itt harcoló alakulatokról az arra látogató érdeklődőknek.

Az esemény előtt a két civil szervezet önkéntesei kényelmesebben megközelíthetővé tették az emlékművekhez vezető utakat, ugyanis az egykori ezredparancsnokságok ma már növényzettel dúsan benőtt dolinákban találhatóak. A megtisztított emlékművek mellett négynyelvű (magyar, olasz, angol, szlovén) ismertetőtáblát helyeztek el, valamint útbaigazító jelzéseket tettek ki, amelyek segítségével azokat könnyebben megtalálhatják a turisták. „Az információs táblákon egy általunk összeállított szakmai szöveg olvasható, ami leírja, hogy mi történt a helyszínen, és hogy miért érdekes ez a magyarok számára” – tudtuk meg Pintér Tamástól.

A rendezvényen átadtak egy információs táblát az olasz civil szervezet által működtetett helyi múzeum mellett is, amelyen egy útbaigazító térkép látható a San Martino környékén található első világháborús emlékekről: a többi között magyarul is olvasható rajta a felirat. A Meritum Egyesület készített egy magyar nyelvű nyomtatott összeállítást is a múzeumban található kiállítás számára, ahol „a kiállított anyagok döntő többsége az ottani harcok emlékeiből maradt fent” – mondta a Nagy Háború Blog szerkesztője.

Az átadási ünnepséget követően az érdeklődők több előadást hallhattak magyarul és olasz tolmácsolásban: többek között Pintér Tamás ismertette a császári és királyi szegedi 46. és temesvári 61. gyalogezred Doberdó-fennsíkon található emlékeinek a történetét. Kukkonka Judit, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár helyismereti könyvtárosának témája az „Az olasz front emlékei a szegedi Somogyi-könyvtárban” volt.

Stencinger Norbert az olasz szervezet által helyreállított Schönburg-alagút történetéről beszélt, de Orbán Róbert jóvoltából előadás hangzott el a Szombathelyről induló, Doberdón keresztül Tours-ba tartó Szent Márton Európai Kulturális Útvonalról is. Krabót Péter, Csáki Béla és Szanka József, a Meritum Egyesület tagjai Diendorfer Miksa exhumálásának történetéről beszéltek, aki a szegedi 46. gyalogezred zászlóaljparancsnoka volt és harcolt a Doberdó-fennsíkon. „Abban a kavernában volt az itteni harcálláspontja, ami a mai múzeum alatt található, s amelynek a helyreállítása és kiállítóhellyé történő alakítása a civil szervezetek tervei között szerepel. Az egykori tolmeini hídfőnél a Mrzli Vrh oldalában álló magyar kápolnát is építtető, az 1950-es években kitelepített katonatiszt maradványait idén a szervezet munkatársai megkeresték Jászapátiban, és Szegeden ünnepélyes körülmények között temették újra” – mesélte a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke.

Pintér Tamás összefoglalásként elmondta: ez egy nagyon fontos rendezvény volt, mert a Doberdó-fennsíkon található, a nagyközönség által is látogatható magyar emlékhelyek száma két újjal gyarapodott. Továbbá hangsúlyozta: „az új információs táblán is megörökítettük, hogy a temesvári 61. gyalogezredben harcolt a Doberdón nyolc hónapot, és itt sebesült meg 1916. július 19-én Márton Áron is, Erdély későbbi híres püspöke.”

Fotó: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány

Takács Vivien, honvedelem.hu, 2014. november 19.