Ünnepel a Segítő Mária Gimnázium

Újjáalakulásától számítva a huszadik tanévet kezdte el a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium. A jubileumi tanév során zajló ünnepségsorozat részeként, az iskola meghívására Csíkszeredába érkezik Eperjes Károly színművész, aki vasárnap minden érdeklődőnek, hétfőn pedig az iskolaközösségnek tart előadást.

Jubileumi tanév kezdődött el a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban, a tanintézmény újjáalakulásától számítva a huszadik tanévet kezdte el.

Tamás Levente igazgató elmondta, a tanév során több ünnepi momentum is lesz. Az ünnepségsorozat részeként az iskola meghívására hétvégén Csíkszeredába érkezik Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész. Tamás Levente közölte, úgy gondolják, hogy az elismert színész hitvalló magatartása által értékeket közvetít, ezért hívták meg, hogy az iskolaközösség számára előadást tartson. A találkozásra készülve a gimnázium diákjai a héten a színész több filmjét megnézték, megnézik, köztük A Hídember című alkotást is, amely Eperjes Károllyal a címszerepben gróf Széchenyi István életét mutatja be, Bereményi Géza rendezésében.

A színművész szombaton érkezik Csíkszeredába, vasárnap pedig a csíksomlyói kegytemplomban, a 10.30-kor kezdődő szentmise után az érdeklődő nagyközönségnek tart előadást. A gimnázium iskolaközösségével hétfőn találkozik Eperjes Károly, aki a hétfő reggeli, 7.30 órakor kezdődő hétindító szentmise után Széchenyi, a harmonikus címmel tart előadást a gimnázium diákjainak, pedagógusainak.

Sikeres húsz évet ünnepelnek

A tanév során további ünnepi rendezvényekkel emlékeznek meg a húsz éves jubileumról a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban. Tamás Levente igazgató tájékoztatott, az év folyamán évkönyvet adnak ki az elmúlt három tanévről és az iskolanapokat is a jubileum jegyében bonyolítják le október 4. és 8. között. Ekkor lesz az iskola búcsús ünnepe is, október 8-án, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén. Az iskola vendége ekkor dr. Jakubinyi György érsek lesz, ő celebrálja a búcsús szentmisét és előadást is tart.

Az újjáalakulás óta eltelt húsz év sikeres volt az iskola történetében. Tamás Levente igazgató felsorolta, az elmúlt húsz esztendő alatt az iskola kialakította a saját, önálló tantestületét, megkétszereződött, 224-ről 437-re emelkedett a diáklétszám és visszakerült a tanintézmény a történelmi épületbe, a főgimnázium épületébe. Kollégiummal rendelkezünk, 5–8. osztályos tagozatunk is van egy-egy osztállyal, az évfolyamonként három osztállyal működő 9–12. mellett – mutatta be az igazgató. Ismertette, az iskola elméleti osztályaiba túljelentkezés van, a Pszichopedagógiai Központ felmérése szerint tavaly a helyek számánál két és félszer többen szerettek volna bejutni az elméleti osztályokba. A jövőt illetően az igazgató azt mondta el, a megkezdett utat szeretnék járni továbbra is, a gimnázium vallási jellege mellett meg kívánják erősíteni a családias, illetve az elméleti líceumi jelleget.

R. Kiss Edit, Székelyhon.ro


Nem elitképző az egyházi iskola

Újjáindításának 20. évfordulóját ünnepli idén a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium. A tanintézet számos érdekes rendezvénnyel ünnepli az évfordulót. Az 1948-ban, a kommunista rezsim által megszüntetett Segítő Mária Római Katolikus Főgimnázium a székelyföldi fiatalok katolikus keresztény szellemben való oktatását, nevelését szolgálta.

Ennek utódjaként jött létre 1990–91-ben a jelenleg is működő iskola, vagyis a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Gimnázium. Az újjászületés 20. évfordulójának alkalmából a teljes idei tanév ünnepi lesz – közölte a Krónikával Csíki Emese igazgató-helyettes. Az iskola ma is az 500 éves pedagógiai elveket követi, így legfontosabb számukra olyan közösséget építeni, amelyben az egyén megerősödhet. „Minőségi különbség a katolikus iskolákban az oltáriszentség, Krisztus jelenléte, hiszen így a felnőttek és a gyerekek is megismerhetik önmagukat a lelkigyakorlat által” – fogalmazott Csíki.

Az igazgató-helyettes elmondta, azt tapasztalják, hogy az utóbbi hat-hét évben az emberekben letisztult a Segítő Mária-gimnáziumról alkotott kép, így azok a diákok, akik ezt a gimnáziumot választják, tudják, mire vállalkoznak. „Nem elitképző vagyunk, hisszük, hogy mindenki tehetséges valamiben” – jelentette ki az aligazgató, aki szerint a gimnázium célja a ferences és piarista rendektől örökölt hagyományokat megismerni és továbbadni.

A gimnázium jubileumi rendezvénye a Magyarok Nagyasszonyának ünnepe köré csoportosul, ennek keretében hétfőn Eperjes Károly színművész tartott előadást, míg október 4–8. között iskolanapokat szerveznek. A program összeállításában nagy szerepet vállalt a diáktanács, így lesznek sportesemények, értelmet próbáló nyelvi és vallási töltetű vetélkedők. Az iskola vezetősége élő könyvtár segítségével mutatná be a pályaválasztás küszöbén álló diákoknak a különböző karrierlehetőségeket, a résztvevők a szakmájukkal elégedett szülők lennének.

Emellett – mivel idén Csíkszereda több iskolája is évfordulót ül – előadással egybekötött vetélkedőt tartanak Iskolaalapító nagyjaink címmel, melynek fővédnöke Darvas-Kozma József esperes-plébános. Október 8-án, pénteken az iskolába látogat Jakubinyi György érsek is, aki 11 órától Szentek Erdélyben témában tart előadást. Az iskolanapok zárórendezvényét 14 órától tartják a Segítő Mária-gimnázium bentlakásának dísztermében, ahol kórusművek, szavalatok és ünnepi beszédek hangzanak majd el.

Szerző(k): Forró Gyöngyvér, Krónika