2020.03.20
În calitate de arhipăstoral arhidiecezei de Alba lulia, ascultând părerile clerului din centrul episcopal şi a reprezentanţilor din diferitele decanate, şi ţinând cont şi de decretele emise de stat şi de conferinţa episcopală din România, cer implementarea următoarelor măsuri:
1. Să ocolim locurile aglomerate.
2. Să urmăm întru totul deciziile luate de autorităţile competente, atât pe plan naţional, cât şi pe plan local.
3. Să respectăm orânduirile aduse de autorităţi vizavi de sfintele liturghii din biserici precum şi vizavi de alte activităţi bisericeşti.
a. în scopul repartizării credincioşilor pe grupe mai mici, putem creşte numărul liturghiilor din biserici sau în aer liber.
b. Dacă este necesar, să introducem liturghii anticipate de duminică şi de sărbătoare.
c. Să încurajăm credincioşii să participe la liturghiile din timpul săptămânii.
d. Să limităm durata liturghiilor duminicale la 45 de minute.
4. Măsurile de mai sus se aplică şi pentru zilele de reculegere (Triduum) din Postul Mare.
5. Vârstnicii şi bolnavii sunt cei mai expuşi la pericol. De aceea îi rugăm la modul cel mai serios pe aceştia, să nu se expună în mod inutil pericolului infectării cu acest virus, ci, dacă se poate, să rămână acasă.
6. Cei care nu pot participa personal la liturghie, să se conecteze în rugăciune prin intermediul transmisiilor
radio şi TV. Să căutăm şi să folosim aceste transmisii de liturghii şi programe religioase. Credincioşii de limba maghiară pot accesa următoarele canale:
a. Erdélyi Mária Rádió – în fiecare zi (08:00 şi 18:00);
b. Duna World – 15 Martie (Duminică, 19:00);
c. Duna TV – 22 şi 29 Martie, 5 Aprilie (Duminică, 10:00); Credincioşii de limba română pot accesa Radio Maria (pe română) precum şi programeleTVR+ sau transmisii locale din diferitele locuri de pelerinaj pentru liturghii. Pe pagina www.romkat.ro se găsesc informaţii actualizate.
7. Bisericile să fie deschise în timpul zilei, pentru ca toţi credincioşii să se poată ruga şi în mod personal.
8 Preoţii, sacristanii şi ministranţii să îşi dezinfecteze temeinic mâinile înainte de fiecare sfântă liturghie.
9. Să evităm în această perioadă la folosirea agheasmatarelor. Să oficiem mai des ceremonia de Asperges.
10. Pe perioada epidemiei să evităm strângerea mâinii în timpul liturghiei, la salutul de pace, precum şi împărtăşirea pe limbă.
11. în cazul copiilor mici şi a celor, care cer binecuvântare, să evităm însemnarea semnului crucii pe fruntea acestora.
12. Să evităm cinstirea relicvelor şi a sfintei cruci prin sărut.
13. Scaunele de spovadă să fie des aerisite şi dezinfectate. Se recomandă instalarea unei folii de protecţie, pe grilajul interior al scaunului de spovadă.
14. Cât timp se menţine de către autorităţi sistarea orelor de învăţământ, să fie sistate şi orele de religie la parohii, orele de tineret, diferitele programe ale grupărilor spirituale precum şi orice alte programe bisericeşti sau culturale. Preoţii, profesorii şi educatorii religioşi, să ţină însă legătura cu elevii şi tineretul prin intermediul platformelor on-line.
15. Să ne informăm doar din surse oficiale în legătură cu această epidemie! Să evităm crearea de panică, dar şi atitudinea zeflemistă, superficială. Putem cere informaţii oficiale la numărul 0800 800 358. în cazuri de urgenţă trebuie apelat la 112.
16. Pe perioada acestei epidemii, să oferim rugăciunea îngerul Domnului de la amiază, pentru încetarea epidemiei, pentru bolnavi şi pentru răposaţi. Pe pagina de internet a arhiepiscopiei se găsesc şi alte rugăciuni potrivite. în această perioadă grea să-i însoţim cu rugăciunile noastre pe fraţii noştri care suferă de pe urma acestui virus, pe familiile lor, pe cei care muncesc în sistemul de sănătate, pe toţi cei care se străduiesc şi lucrează pentru prevenirea şi stoparea răspândirii acestui virus.
Alba Iulia, 13. Martie 2020.
+Gergely
arhiepiscop
Noi măsuri pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus în Arhidieceza de Alba Iulia
Cu excepția punctelor 3 și 4 din circulara emisă în 13.03.2020, restul măsurilor impuse rămân valabile în continuare. Vizavi de sfintele liturghii și alte acțiuni liturgice, precum și de viața comunitară din parohiile noastre, măsurile impuse vor fi următoarele:
17. Bazându-se pe preceptele Codului Canonic, episcopul diecezan, poate, dacă consideră necesar, să dea dezlegare de sub obligativitatea participării la liturghia duminicală (cf. CIC can. 87. §.1; can. 1245). Până la implementarea unor noi măsuri dau această dezlegare pentru tot teritoriul arhidiecezei noastre.
18. Până la implementarea unor noi măsuri suspend orice fel de activitate liturgică publică ținută în interior.
19. Celebrarea liturghiilor publice în aer liber este permisă, în măsura în care nu se depășește numărul de 100 de credincioși. În cadrul acestor liturghii credincioșii trebuie atenționați în legătură cu distanța de siguranță dintre persoane (1 metru). Colecta să se efectueze la sfârșitul liturghiilor.
20. Preoții pot oficia liturghii în biserici în continuare, dar fără prezența credincioșilor. Este recomandată transmiterea liturghiilor, așa cum am mai scris.
21. Intențiile de liturghie deja preluate, pot fi celebrate sine populo (fără credincioși), sau, după cum este specificat în Codul Canonic, pot fi reprogramate.
22. Preoții să viziteze și să încurajeze, în măsura posibilităților credincioșii (respectând cu severitate măsurile de igienă și securitate impuse de autorități). Să îi încurajeze la rugăciune și la menținerea legăturii spirituale, accesând programele spirituale difuzate pe diferitele canale.
23. Pe cât este posibil, parohiile capabile să organizeze împreună cu organizația Caritas și colaborând cu autoritățile locale, îngrijirea și susținerea celor nevoiași (cumpărături etc.)
24. Este important să fim atenți și la membrii comunităților noastre care locuiesc singuri, pentru că infractorii, profitând de situația creată, îi pot înșela.
25. Conferința Episcopală Română a anunțat organizarea unui Triduum înainte de sărbătoarea Bunavestire, în perioada 22-24 Martie, ocazie de rugăciune pentru încetarea epidemiei. În aceste zile, să ne rugăm personal (sau conectându-ne la transmisiunile în direct ale Radio Maria) întregul Rozariu. (Forma scrisă: www.romkat.ro, www.mariaradio.ro).
26. Administrarea Sacramentelor:
Botez: Se suspendă celebrarea Botezului pentru grupuri de copii. Sacramentul poate fi administrat doar în cazuri singulare, în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.
Căsătorie: se oficiază fără liturghie euharistică, doar în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.
27. Priveghiul dinainte de înmormântare este interzis. Ceremonia să fie ținută doar în prezența restrânsă a membrilor apropiați ai familiei.
Nu se ține liturghie funebră. Să le recomandăm credincioșilor să programeze liturghie de pomenire, după încetarea epidemiei.
28. Preoții nu pot intra în spitale din cauza epidemiei. De aceea să le recomande celor internați pentru diferite tratamente căința personală profundă pentru păcatele săvârșite, prin aceasta putând obține în condiții critice iertarea divină.
29. Spovada credincioșilor să fie oficiată în continuare. Respectând măsurile de igienă și securitate impuse de autorități, să asigurăm posibilitatea de a se spovedi tuturor credincioșilor, în aer liber, în locuri potrivite, pentru discreție, dar și pentru păstrarea distanței de siguranță. Este recomandată și folosirea căinței absolute, menționându-se că spovada trebuie suplinită apoi cu proxima ocazie potrivită (cf. can. 916).
Îi încurajez pe toți, ca în această perioadă grea a vieții noastre, să se roage cu stăruință pentru încetarea epidemiei, care apasă atât țara noastră cât și întreaga lume. La vreme de încercare frica poate prinde putere asupra noastră. Ca urmare a izolării și a singurătății, ne dăm seama că nu noi ne cârmuim viața, aceasta nu se află sub controlul nostru, ne confruntăm cu propria noastră identitate și cu gândul morții ca factor final. Să nu ne dăm bătuți, când ne atacă temerile, ci să le confruntăm cu curaj și rugându-ne, așezându-ne pe noi înșine și pe toți ceilalți în mâinile iubitoare ale lui Dumnezeu.
„La umbra aripilor tale îmi caut un loc de scăpare, până va trece primejdia” (Psalm 57,2)
Alba Iulia, 19 Martie 2020.
† Grigore, arhiepiscop