Legfrissebb tartalmak

A béke ajándéka ezekben a napokban különösképpen sokat jelent nekünk, amikor az emberi békétlenség megannyi formáját tapasztaljuk életünkben, szűkebb környezetünkben, de az egész világban. Látjuk és tudjuk, hogy legjobban a békére van szükségünk. Sokszor talán megkísért a kételkedés, hogy kereszténységünk sikertelen kísérlet a béke megteremtésére, hiszen a sok Karácsony ünneplése után sincs békesség a világban. 

Az Egyház arra ösztönöz, hogy a családpasztoráció sokfelé ágazó szolgálata egyetlen szerves egészet alkosson, és a fókuszban a házaspárok, a családok kísérése álljon, bölcsőtől a sírig. 
A főegyházmegyei családpasztoráció támogatására az idén is Szent Család ünnepén tartunk gyűjtést, 2022. december 30-án.

Bíztatom paptestvéreimet és a kedves híveket, hogy aktívan kapcsolódjanak be az imahét programjába. Az imahetet 2023. január 18-25. között tartjuk.

Egyházunk, főegyházmegyénk és egyházközségeink ma is a kedves hívek segítőkészségére és áldozatára szorulnak. Ismételten arra kérjük minden hívünket, hogy érezzék lelkiismeretbeli kötelességüknek és támogassák egyházközségüket az évi nettó jövedelmük 1%-ával.

După atât de multe sărbători ale Crăciunului, încă tot nu există pace în lume. Nici în inimi nu există pace. E atât de mare nevoia de pacea pe care Isus Cristos ne-a promis-o: Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. (Ioan 14, 27)

Extras din CIRCULARA XII./2022 – Nr.: 1805/2022.
Datoria noastră este să păstrăm și să întreținem ceea ce am moștenit, apoi să asigurăm un trai decent preoților noștri, precum și celorlalți, care slujesc în comunitățile noastre parohiale. Viitorul nostru comun depinde de atitudinea noastră de acum.

Sfânta Elisabeta a Ungariei este un exemplu de slujire și iubire față de semenii noștri, prin urmare ziua ei de pomenire este și o sărbătoare a Asociației Caritas Alba Iulia. În acest an, asociația de caritate a arhiepiscopiei noastre ne invită să ne exprimăm respectul și iubirea față de persoanele în vârstă.  Pe  data de 20 noiembrie, duminica apropiată de sărbătoarea Sfintei Elisabeta, organizăm strângere de fonduri pentru Asociația Caritas Alba Iulia.

Árpád-házi Szent Erzsébet a cselekvő szeretet példaképe; emléknapja egyben a Gyulafehérvári Caritas ünnepe is. Főegyházmegyénk szeretetszolgálata idén arra hív meg bennünket, hogy fejezzük ki törődésünket és hálánkat az idősek iránt. November 20-án a Gyulafehérvári Caritas javára perselyezünk idős ellátottjaik támogatása céljából.

S-au finalizat parțial lucrările de restaurare la reabilitarea învelitorii și consolidarea șarpantei la ansamblul bisericii și mănăstirii romano-catolice din Vințu de Jos, județul Alba care au fost finanțate în cadrul subprogramului Intervenții de urgență (ante și post-dezastru), organizat de către Institutul Național al Patrimoniului (INP) – Timbrul Monumentelor Istorice – sesiunea I/2022, Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Guvernul Maghiar și din donațiile credincioșilor.

A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyház egyike a Kárpát-medence legjelentősebb középkori templomainak, és Főegyházmegyénk legfontosabb temploma. Az utóbbi két évtizedben a folyamatos renoválási munkálatok során a székesegyház szakaszonként volt felújítva. 2019-re a tetőszerkezet felújítása vált időszerűvé.