Legfrissebb tartalmak

A Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora saját készítésű, rövid felvételekből álló videósorozatot indít, amellyel nagyheti előkészületünket, húsvéti ünneplésünket kívánja segíteni. Dr. Kovács Gergely érsek nagyhétre hangoló üzenetét a virágvasárnapi követi.

Sajátságos, különleges az idei Húsvétunk. A Covid-19 okozta járvány következtében, mint a világ oly sok más helyén, főegyházmegyénk székesegyházában és templomaiban is zárt ajtók mögött kerül sor a nagyheti és húsvéti liturgiánkra, a hívek jelenléte nélkül.

Sajnálom, hogy e fontos szentség felvétele egyelőre váratni fog magára, és kérlek benneteket, fogadjátok ezt megértéssel. Lássátok meg ebben is a lehetőséget: e mindenki számára oly nehéz helyzetben megtanulhatjátok és gyakorlatban sajátíthatjátok el, hogyan kell meggondoltan, felelősen, Istenre hagyatkozva és embertársaitokkal törődve helytállni.

Tekintettel a rohamosan terjedő COVID-19-járványra, az idei húsvéti ünnepkörünket a hagyományostól eltérő módon kell megszerveznünk és megünnepelnünk. Fontos azonban, hogy – a megengedett korlátok közt – mindent megtegyünk keresztény életünk legnagyobb ünnepének méltó megünnepléséért. Szükségünk van az erőt adó és gondunkat viselő Feltámadottra.

Figyelembe véve a világi hatóságok rendelkezéseit, valamint az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció előírásait, a nagyheti szertartásokat az alábbi rend szerint végezzük:

A környezetvédelemmel foglalkozó enciklika ötödik évfordulóján, május 16-24. időszakban Laudato si' hetet hirdet Ferenc pápa. 

A jelenlegi járvány – amelyet az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban említettünk – árnyékában tekintve helyzetünkre felfedeztük, milyen törékeny a mi életünk. Még nemrég is azt hittük, hogy legyőzhetetlenek vagyunk, ma pedig azt látjuk, hogy a holnapi nap sem biztos. Az emberiség történelmének fordulópontjához érkeztünk. És még csak háború sincs: ha az lenne, lázadhatnánk, megpróbálhatnánk megdönteni egy kormányt, megszavazhatnánk egy másik többséget. De nem így áll a helyzet.

Az államelnök „sürgősségi helyzetet” rendelt el, de más országokban is különféle intézkedések történnek, amint arról a híradások is beszámolnak.
Minden szükséges óvintézkedés megfogalmazva, sok mindent hallunk és olvasunk. Többek között azt is, hogy fontos vigyázzunk egymásra és magunkra, de azt is, hogy ne uralkodjon el rajtunk a pánikhangulat.
Mindezek a figyelmeztetések helyesek és igazak. Nem ezeket akarom felülírni, nem is vagyok illetékes ebben.
De melléírni szeretnék, és ez – szerintem – éppen annyira fontos, mint minden megjelent óvintézkedés.

În calitate de arhipăstoral arhidiecezei de Alba lulia, ascultând părerile clerului din centrul episcopal şi a reprezentanţilor din diferitele decanate, şi ţinând cont şi de decretele emise de stat şi de conferinţa episcopală din România, cer implementarea unor măsuri