Comunicat de presă
Cristeștii-Ciceului, 17.12.2024
Proiectul Restaurare generală biserica romano-catolică din Cristeștii-Ciceului
Parohia Romano-Catolică din Cristeștii-Ciceului a obținut la începutul lunii decembrie o finanțare nerambursabilă acordată de către Institutul Național al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice, subprogramul „Edificii de cult” / „Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”, în vederea reabilitării clădirii monument istoric, punerea în valoare a elementelor istorice si artistice, punerea în siguranță a vizitatorilor, creșterea condițiilor de confort și siguranță în utilizare.
Biserica romano-catolică din Cristeștii-Ciceului este inclus în lista monumentelor istorice din 2015 sub codul BN-II-m-A-01642. Conform acestei liste datarea se referă la secolul XIV, 1717, 1784, 1801-1806.
Biserica „Romano-catolică” cu silueta elegantă a turnului circular, se zărește de pe drumul principal care leagă Dejul de Bistrița. Documentele scrise dovedesc că biserica exista deja în secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea biserica era utilizată de unitarieni, iar în secolul al XVII-lea de reformați. În 1715 biserica revine romano-catolicilor. Din 1717 biserica mult deteriorată este reparată, din bunăvoința familiei Torma. Astfel, în 1806 ajunge la forma actuală și primește multe componente artistice valoroase.
Biserica este alcătuită dintr-un turn vestic cu plan circular, datat probabil din 1803, continuat cu o navă dreptunghiulară și un sanctuar cu închidere poligonală, flancat de contraforturi, respectiv o sacristie la nord. Este împrejmuită de un zid scund, acoperit cu învelitoare din lemn. Deschiderea navei este egală cu cea a sanctuarului, cele două spații fiind delimitate cu un arc triumfal cu arc în ogivă din pietre aparente. Turnul, nava, sanctuarul și sacristia sunt învelite cu tablă, recent înlocuită. Din perioada medievală datează și există și astăzi poarta sudică, sanctuarul integral și alte ancadramente. Zidurile sunt din zidărie de piatră, tencuite și văruite în alb atât în interior cât și la exterior. Planșeele diferă de la volum la volum: peste navă este dispus un planșeu planar tencuit la partea de intrados, în zona de racord tavan - pereți se identifică o cornișă interioară evazată. Tribuna vestică de unde se accede și în turn are o boltă cu dublă curbură, a vela, pe trei travei. Sanctuarul are o boltă în cruce cu nervuri de piatră aparente, fără piatră la naștere. Sacristia dispune de o boltă cilindrică cu penetrație. Turnul este delimitat pe verticală de planșee din grinzi distanțate podite la partea superioară.
În exterior se pot identifica degradări, la nivelul zidurilor, din cauza umidității ascensionale care conduce la exfolierea zugrăvelii. Racordarea dintre clădire și terenul din jur este, pe alocuri, realizată deficitar, apa este dirijată spre clădire. Pe fațada nordică există o pată de tencuială actuală desprinsă și fisuri la nivelul cornișei. În interior, nu s-au identificat infiltrații și nici umiditatea ascensională, pardoseala de piatră pe alocuri este acoperită cu covoare. Încălzirea este realizată local prin corpuri radiante, electrice montate pe peretele navei. Accesul la tribuna vestică se realizează printr-o scară elicoidală din trepte din lemn, fără parapet. La nivelul tencuielii planșeului planar se pot observa fisuri fine indicând depășire a săgeții grinzilor. Planșeele intermediare ale turnului prezintă atac biologic la nivelul grinzilor, podirii, sunt și zone cu podiri lipsă dar și depuneri de excremente de păsări. Acestea creează mediu favorabil pentru apariția agenților de biodegradare. Șarpantele sunt în stare corespunzătoare, dar local din cauza infiltrațiilor au apărut degradări biologice și deformații, dislocări de noduri și îmbinări. La nivelul acoperișului sacristiei se observă o intervenție anterioară sub forma unei centuri de beton armat cu betonul segregat. Nu este asigurat accesul în pod.
Funcțiunea actuală este aceea de spațiu de cult, destinat oficierii serviciului religios pentru enoriași. Funcțiunea actuală se păstrează în urma intervențiilor de reabilitare
Caracteristicile și parametrii preconizați în urma realizării investiției urmăresc aducerea clădirii la standardele specifice de siguranță și confort, adaptarea la cerințele funcționale și de accesibilitate, cu protejarea valorii istorice și patrimoniale a clădirii monument istoric.
- Intervenții la structura acoperișului, planșeul de închidere navă și la planșeele intermediare ale turnului
- Amenajare exterioară și intervenții la soclu
- Intervenții la zidul de împrejmuire – din cauza fisurilor și a umidității
- Intervenții la tencuiala de pe turn cu urme de degradare
Valoarea contractului de finanțare este 250.000 lei, iar Parohia Romano-Catolică din Cristeștii-Ciceului are o contribuție proprie de 25.000 lei.