Gyulafehérvár: megújult a kereszthajó és a rózsaablak

Újabb munkálatok fejeződtek be a székesegyházon
 
Az elmúlt év során több felújítási munkálatot végeztek a magyar nyelvterület legrégebbi székesegyházában. A kereszthajó felújítási munkálatait, illetve az ennek részét képező rózsaablak külön projektben elvégzett restaurálását magyarországi támogatásból sikerült megvalósítani.
A rózsaablak felújítását a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatta 1,5 millió forinttal. Az itt elvégzett munka legfontosabb célja az üvegmezők állapotának megóvása, élettartamának meghosszabbítása és esztétikai értékének megőrzése volt, hogy ezáltal visszanyerhesse eredeti pompáját. A pályázat keretében nyert támogatásból az üvegfelületek restaurálását Gonzales Gábor, a Glass-go Művészeti Bt. üvegrestaurátora végezte.
 
 
A művészettörténeti szempontból is jelentős rózsaablak festett üvegei a 20. század első felében, Róth Miksa híres műhelyében készültek, az ablak fémkeretén 1927-es felirat olvasható. Az üvegek az utóbbi egy évszázad során komoly károsodásokat szenvedtek, restaurálásukra mind ez idáig nem kerülhetett sor. A munkálatok során konzerválási műveleteket is végeztek, így a rózsaablak a középkori székesegyház szépségét tovább emeli, látványa minden látogatót lenyűgöz.
 
 
Az üvegmezők restaurálására a déli kereszthajó homlokzatának külső és belső felújítása is lehetőséget adott. Ez utóbbi munkálatok az Emberi Erőforrások Minisztériumának - EGY-EOR-15-0083 számú támogatásának köszönhetően váltak lehetővé. A kőrestaurálást a Renome-R művészeti BT., Asztalos György, Lovas Dániel kőrestaurátorok és Szitás Attila kőfaragó végezték.
 
Támogatóink:
      
 
Képgaléria: