Székesegyház látogatása

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház látogatható:

Téli időszakban (november-február) munkanapokon 8-16 óra között az érseki palota egyházművészeti kiállításánal lehet igényelni a székesegyház kinyitását.

Nyári időszakban (március-október) 8-19 óra között.

Elérhetőség: +40-743-111-490-es telefonszám, Saltelechi Robert.

Idegenvezetéssel és mozgáskorlátozottak akadálymentes belépésével kapcsolatosan időpont egyeztetésért kérjük hívják a +40-258-811.602-ös telefonszámot vagy írjanak a visit@romkat.ro email címre.

Szentmisék rendje a székesegyházban: vasárnap és ünnepnapokon 10,30 órakor, hétköznapokon 7 órakor.


Aki belép a gyulafehérvári székesegyházba és elindul jobbra, a déli mellékhajóban álló síremlékek és csodás építészeti részletek mellett felfigyelhet az újonnan felállított keresztúti stációkat ábrázoló domborművekre is.  A székesegyház környezetébe illő, kortárs megfogalmazású stációképek közül jelenleg három látható. A bronzba öntött domborművek alkotója Gergely Zoltán kolozsvári szobrászművész. A 14 stációképből álló keresztút-sorozatból 2 db bronzdombormű kivitelezése a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2021. évi támogatási összegéből valósult meg. Reméljük, hogy jövőre a teljes sorozat látható lesz. A székesegyház meglátogatásakor e képek megtekintését is ajánljuk szíves figyelmükbe.


A gyulafehérvári székesegyházat és a püspöki palotát virtuálisan is meg lehet látogatni, a Teleki László Alapítványnak köszönhetően.

A virtuális látogatás folyamán körbejárható a székesegyház, a toronyban található kiállítással és harangokkal együtt, a püspöki palotában megtekinthetőek a nagyteremben a püspöki arcképcsornok, az érseki kápolna a Maulbersch-festményekkel, a kert, valamint az egyháztörténeti kiállítás a kőtárral együtt. A bemutatott helyszínek építéstörténetével és régészeti kutatásainak eredményeivel is ismerkedhet a látogató.

A 360° virtuális séta a következő linket érhető el >>