Legfrissebb tartalmak

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise keretében október 10-én nyitotta meg a 2023-as püspöki szinódushoz vezető folyamatot. Világszerte ugyanezt teszik a főpásztorok saját egyházmegyéjükben. Ez történt október 17-én a 10 órakor kezdődött szentmise keretében a gyulafehérvári székesegyházban is.

A XVI. Rendes Püspöki Szinódus Gyulafehérvári Főegyházmegyei szakaszát Kovács Gergely érsek nyitotta meg október 17-én, vasárnap de. 10 órakor a gyulafehérvári székesegyházban. A megnyitó szentmisén készült videó az érsekség  Facebook-oldalán visszanézhető.

Duminică, 17 octombrie 2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.00, în Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba Iulia se va deschide procesul sinodal al Sinodului Episcopilor. Sfânta Liturghie va fi transmisă on-line pe pagina de facebook a arhiepiscopiei.

Életének 76., papságának 51. évében szentségekkel ellátva az örökkévalóságba költözött Virág László szentszéki tanácsos, nyugalmazott plébános. Temetése Csíkszentsimonban lesz október 2-án, szombaton délután 2 órakor a helyi temető kápolnájából.

Közeledik szeptember vége, amikor egyházunkban Szent Jeromosnak, a Szentírás pártfogójának emléknapját Szentírás vasárnapjaként ünnepeljük. Az Evangélium öröme kezdetű apostoli buzdításában írja Ferenc pápa, hogy Isten szava „belülről táplálja és erősíti a keresztényeket, és teszi képessé őket a hiteles evangéliumi tanúságtételre a mindennapi életben.” 

Az egyes látogatásokra a pápát népes újságírócsapat kíséri. Akinek erre a vatikáni sajtóközpont akkreditációt ad, ezáltal hivatalos lehetőséget kap az utazást dokumentálni, az a római repülőtérről való indulástól a visszaérkezésig kíséri minden helyszínre a szentatyát. A célország újságírói mindig kiemelt helyet kapnak ilyenkor: a repülőgépen ők tehetik fel az első kérdést.

A budapesti Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be Molnár Tibor In nomine Domini. A Kalocsai Érseki Szentszék által holttá nyilvánított első világháborús bácskai katonák adattára című kötetet. A bemutatón Kovács Gergely érsek is részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust követően.

„Hivatásunknak érezzük, hogy híd legyünk Kelet és Nyugat között, a különböző kulturális és vallási világok, a nemzetek között” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szeptember 12-én, vasárnap a budapesti Hősök terén, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, amelyet Ferenc pápa mutatott be, a NEK Titkárságának tájékoztatása szerint több százezer résztvevő előtt.

Az ünnep más, mint a többi nap. Arra való, hogy hétköznapi életünkből, a mókuskerékből (ahogy ma divatosan mondani szoktuk) kilépjünk, egymással találkozzunk, gondolatainkat és gondjainkat megosztva egymás szemébe nézzünk, egymásnak örüljünk, barátkozzunk és így élő lözösséget alkossunk.

Ilyen ünnep volt a szó szoros értelmében a Budapesten szeptember 5-12. között lezajlott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Szeptember 10-én, 11-én és 12-én, pénteken, szombaton és vasárnap nagyváradi hívek egy-egy csoportja kapcsolódott a Budapesten zajló eucharisztikus kongresszus eseményeibe. Szombaton vonattal megérkeztek az erdélyi hívek, akik szervezett keretek közt zarándokoltak. A kolozsvári Szent Cecília-kórus kb. harminc tagja pénteken kelt útra, szombaton már a Hősök terén tartott próbákon készült a pápai szentmise zenei szolgálatára. Emellett sokan mentek családi, baráti, egyházközségi csoporttal. Most már mindannyian a NEK záróeseményére, a Ferenc pápa által celebrált szentmisére készülnek.