Zarándokút Doberdóba a katona Márton Áron nyomdokain

 

"Kimegyek a doberdói harctérre"
2016. július 28. – augusztus 2.

A budapesti Hadtörténeti Levéltár tanúsága szerint a 19 éves Márton Áron 1915. november 6-án kezdte meg a harctéri szolgálatot a doberdói fennsíkon, az Isonzónál, amely bő nyolc hónap múlva, az 1916. július 19-én elszenvedett sebesüléssel ért véget.

Márton Áron zászlós első megsebesülésének 100 éves évfordulóján Kovács Gergely posztulátor zarándoklatot szervez és vezet az egykori doberdói harctérre.

Helyszín: Doberdói fennsík (fényképek a helyszínekről: itt)
Időpont: 2016. július 28. – augusztus 2. (6 nap/5 éj)
Vezető: Mons. Kovács Gergely és Ferencz Kornélia, az Erdélyi Mária Rádió munkatársa
Utazás: légkondicionált autóbusszal
Szállás:
— 3 éj lelkigyakorlatos házban Szlovéniában, 1-2-3 ágyas szobákban, folyosói közös fürdőszobával, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)
— 1-1 éj az oda és visszaúton Máriabesnyőn, 1-2-3 ágyas fürdőszobás szobákban, teljes panzióval (feltarisznyált ebéddel)

1. nap: Indulás a reggeli órákban. Folyamatos utazás (kb. 630 km) rövid pihenőkkel a Székelyudvarhely, A3 autópálya, Nagyvárad, Debrecen, M35 és M3 autópálya útvonalon. Szentmise Nagyváradon; vacsora és szállás Máriabesnyőn.

2. nap: A szentmise és reggelizés után továbbutazás az M0, M7 és M70 autópályán Lendva, Maribor, Ljubljana, Gorizia útvonalon (kb. 630 km). Szállás és vacsora a határhoz közeli Miren-ben, a lazarista atyák lelkigyakorlatos házában.

3. nap: A szálláshelyünkön elfogyasztott reggeli után, az olasz front I. világháborús emlékhelyeivel való ismerkedésünket Segetiben (Lokvica mellett) kezdjük, a frontvonal mögötti egykori osztrák-magyar pihenőtáborban, majd Foglianoban folytatjuk, ahol az osztrák-magyar katonai temetőben emlékezünk az elesett hősökre. Ebbe a temetőbe Ferenc pápa is elzarándokolt 2014 szeptemberében. Ezután Redipugliaban meglátogatjuk a múzeumot, majd Olaszország legnagyobb katonai emlékművénél tesszük tiszteletünket. Feltarisznyált ebédünk elfogyasztása után Monte San Michele következik, a véres és ádáz harcok egyik kiemelkedő helyszíne. A Grotta Pečina egykori osztrák-magyar menedékhely meglátogatása után a visintinii magyar kápolnánál imádkozunk, majd visszatérünk szállásunkra, ahol szentmisét ünneplünk. A vacsora után ki-ki kedve szerint tölti az időt lefekvésig.

4. nap: A szálláshelyen reggelizünk, majd teljes napunkat kifejezetten a katona Márton Áron emlékének szenteljük. San Martino del Carso faluba megyünk, melynek közelében harcolt Márton Áron. Itt meglátogatjuk a helyi barlangkutató csoport által létrehozott és működtetett múzeumot, amely Erdély későbbi nagy püspökének is emléket állít. Ezután az isonzói front egyik legkönyörtelenebb szakaszához, a lombok lövészárkához megyünk (trincea delle frasche). A San Martino del Carso-i templomban ünnepelt szentmise és feltarisznyált ebédünk elfogyasztása után a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred emlékművénél rójuk le kegyeletünket. Ezután a 61. temesvári gyalogezred (ennek soraiban harcolt a 82-es gyalogezred menetzászlóalja), majd a 46. szegedi gyalogezred egykori parancsnoki helyét keressük fel. Végül az egykori frontszakasz 18. és 19. szakaszának kavernáihoz, dolinájához és lövészárkaihoz megyünk el, ahol Márton Áron is harcolt. Szállásunkra visszatérve vacsorázunk, majd lefekvésig mindenki egyénileg dönt szabad idejéről.

5. nap: A szálláshelyen elfogyasztott reggeli után, indulás hazafelé a Ljubljana, Maribor, Lendva, M70, M7 és M0 útvonalon. Szentmise, vacsora és szállás Máriabesnyőn.

6. nap: A szentmise és reggelizés után hazautazás az M3 és M35 autópályán, Debrecen, Nagyvárad, A3 autópálya, Székelyudvarhely útvonalon. Várható megérkezés késő este.

*    *    *

Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást, kötelező biztosítást. Egyágyas felár a szlovéniai szálláson: 10 euró/fő a 3 éjre. A csoportkísérést és idegenvezetést ingyenesen nyújtja a San Martino del Carso-i barlangkutató csoport és Kovács Gergely posztulátor.

Jelentkezés és információ: Ferencz Kornélia (ferenczk@yahoo.com, Tel.: 0726-107.002).

Kapcsolódó:
Beszámoló
Az első nap videó-összefoglalója
A második nap videó-összefoglalója
Az odaút fényképgallériája (16 fénykép)
Az első nap fényképgallériája (80 fénykép)
A második nap fényképgallériája (60 fénykép)
A hazaút fényképgallériája (10 fénykép)

Márton Áron kezdőoldal
Aktuális: hírek, események